DNA-register ska stoppa brottslingar

2:01 min

I sommar kan Sverige kopplas upp mot EU:s gemensamma DNA- och fingeravtrycksregister. I dag föreslår regeringen hur den svenska lagstiftningen ska anpassas för att stämma med EU:s direktiv på området.

– En hel del kriminalitet rör sig över gränserna. Ska vi hantera det behöver vi snabbt byta information när det är möjligt. Det här är ett sätt, säger justitieminister Beatrice Ask.

Det handlar alltså om att EU:s länder snabbare ska kunna utbyta DNA och fingeravtryck med varandra. Även möjligheten att söka i varandras fordonsregister för att få fram ägaren till en viss bil ingår.

Förhoppningen från EU:s sida är en effektivare brottsbekämpning framför allt när det handlar om terrorism och gränsöverskridande brottslighet.

När Sverige ändrar sina regler, vilket Sverige måste göra för att följa EU:s direktiv, kommer svensk polis själv att kunna söka i utländska DNA- och fingeravtrycksregister för att se om DNA-spåren förekommer även där.

Om polisen därefter vill ha uppgifter om identitet måste man precis som i dag komma med en förfrågan till respektive land om mer information.

– Redan i dag delar vi med oss av information, men allting sker manuellt. Det tar en väldig tid. Det som nu är möjligt är att använda mycket snabbare hantering så att man direkt vet var man ska leta, säger Beatrice Ask.

Regeringens förslag går nu till lagrådet innan det landar på riksdagens bord. Beatrice Ask ser inga integritetsproblem med de nya bestämmelserna.

– Det är inte mer information man kan dela med sig. Däremot behöver man inte famla i blindo, säger hon.

Det här innebär också att Sverige lämnar ut uppgifter till andra länder. Litar du på att andra länder inte missbrukar dem?
– Brottsbekämpningen och samarbetet kring det bygger på förtroende. Jag litar på andra länder. Men det finns också en möjlighet vid utlämnandet av uppgifter att sätta begränsningar om man finner anledningar till det.