Framtida ledning för operation fortsatt oklar

1:36 min

Det är fortfarande oklart vem eller vilka som ska fortsätta leda den militära operationen i Libyen.  Förhandlingarna inom NATO fortsätter, och USA upprepar att man vill lämna ifrån sig huvudansvaret.

President Barack Obama upprepade samma budskap gång på gång vid en presskonferens under sitt besök i El Salvador sent igår kväll.

– USA vill inte ha huvudrollen i den militära aktionen i Libyen. Vi kommer inte att leda operationen länge till. Det är inte amerikanska plan som kommer att upprätthålla flygförbudszonen i Libyen, betonade Obama.

Men överlämningen dröjer och NATO-mötet i Bryssel igår ledde inte till någon konkret lösning när det gäller rollfördelningen i den FN-sanktionerade operationen.

Såväl Frankrike som Turkiet har hittills motsatt sig förslag om att flytta över ledningsansvaret till NATO.

Men trots det oklara läget så står Obama-administrationen fast vid att USA ska lämna över ansvaret inom några dagar.

Den tidtabellen ifrågasätts av många militära experter och av kongressledamöter från båda partier och försvarsminister Robert Gates försökte igår dämpa kritiken:

– Att ledningsdiskussionen tar tid är inte förvånande, vi har ju inte gjort någon liknande militär insats så här improviserat tidigare, sa försvarsminister Robert Gates.