Kadaffi har enorma tillgångar i Sverige

Den libyske diktatorn Muammar Kadaffi äger tillgånger på över 10 miljarder kronor i Sverige, det skriver Dagens Nyheter i dag . Sedan den 10 mars ska alla tillgångar som den nuvarande libyska regimen har i Sverige frysas, enligt ett EU-beslut som bygger på FN:s resolution.

De frysta tillgångarna rapporteras till Finansinspektionen som i sin tur vidarebefordrar uppgifterna till EU-kommissionen.

– Personer eller företag som omfattas av de här sanktionerna finns på olika typer av listor som FN och EU-myndigheter löpande skickar till banksystemet. Och det lägger vi in med automatik och bevakar, så en form av röd lampa, säger Kai Jokitulppo På Handelsbanken.

Jonatan Holst är presschef vid finansinspektionen kan inte säga vilka företag det handlar om.

– Det är en sekretessfråga som vi som myndighet måste följa och därför kan jag inte säga vilka företag som fryst tillgångar, säger han.

Men ett av företagen i Sverige är Aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall. Det är via investeringsbolaget Libyan Investment Authority Kadaffiregimen förvaltat sina oljepengar runt om i världen.

I Danmark där bolaget äger två lyxfastigheter i köpenhamn till ett värde av 30 miljoner danska kronor vill nu det borgerliga partiet Venstre att fastigheterna säljs och pengarna ska gå till libyska flyktingar.

Sedan tidigare är det känt att Libyen varit med och betalat moskèn i Malmö och bekostat forskning vid Uppsala universitet. I Sverige rör det sig alltså hittills om minst 10 miljarder kronor men det är rimligt att tro att den siffran kommer stiga.

– Det är svårt att säga, om det var i går eller i förrgår, så utvidgades kretsen av personer som står på sanktionslistan så det är inte alls omöjligt att det kommer att bli mer tillgångar som fryses i Sverige, säger Jonatan Holst vid Finansinspektionen.