Kiruna

JO-anmäler sametinget

En man i Kiruna kommun JO-anmäler sametinget, eftersom myndigheten dröjer med att besluta i ett ärende som rör rösträtten i en sameby.

Bakgrunden är att en sameby på sin ordinarie bystämma den 29 mars 2006 beslutade att frånta en man hans rösträtt i samebyn. Argumentet ska ha varit att mannen hade skulder till samebyn.

Beslutet överklagades till länsstyrelsen som lämnade över ärendet till sametinget som i sin tur avslog överklagandet. Detta beslut överklagades därefter till länsrätten som också gav avslag. 

Efter ännu en överklagan gick saken vidare till kammarrätten i Sundsvall som upphävde domen och meddelade prövningstillstånd.

Mannen gör JO-anmälan då sametinget inte har tagit något nytt beslut i ärendet, trots att kammarrättens dom kom för drygt ett år sedan. Mannen tycker att det är en alldeles för lång tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio