Lund

Nytt beslut i dag om barnen

2:09 min

Migrationsverket kommer senare i dag att fatta ett nytt beslut om de två barn i Lund som riskerar att avvisas ensamma till Makedonien.

Beslutet kan antingen bli att barnen fortfarande ska avvisas, att de får tillfälligt uppehållstillstånd eller permanent uppehållstillstånd i Sverige.

– Vi kommer att fatta ett beslut under sen eftermiddag, tidig kväll, säger Johan Rahm, presschef på Migrationsverket.

Barnläkare har protesterat mot att barnen, som bott på barnhem i Lund de senaste tre åren, ska skickas ensamma till Makedonien. Deras far är död och mamman har vårdats för psykiska besvär. Varken hon eller barnen har ansetts ha skäl att stanna i Sverige och mamman håller sig gömd.

– Vi tittar alltid på alla omständigheter. Det är aldrig för sent att lämna in nya omständigheter. Vi tittar på allt som kommer in och ser om det finns något utrymme enligt lagstiftningen att bevilja uppehållstillstånd, säger Johan Rahm.

Enligt den ursprungliga planen skulle barnen ha rest från Sverige imorgon, men resan har skjutits upp i avvaktan på beslutet som ska fattas idag. Även om det nya beslutet innebär att barnen fortfarande inte får stanna i Sverige, kommer avvisningen inte att ske imorgon.