Karlskrona

Ingen GI-mat på sjukhus

1:05 min

Det kommer ständigt nya dieter och på Blekingesjukhuset serverar man mat efter en mängd olika behov. Enligt kostchef Kethy Andersson kan man erbjuda bland annat halal och vegetariskt samt gluten- och laktosfri mat till patienterna.

– Vi ställer upp på det mesta. Vi ställer inte upp på sån här modemat som GI-mat och LCHF och sånt. Utan vi ställer upp på det som Livsmedelsverket rekommenderar, säger Kethy Andersson. 

Specialutbildade kockar
Nej, någon low carb, high fat- eller GI-mat serverar man inte på Blekingesjukhuset. Men ett speciellt dietkök med fyra kockar lagar runt tjugo olika rätter om dan för att tillgodose alla med specialbehov, enligt Kethy Andersson.

– Kockarna där är specialutbildade, så de är pålästa och duktiga och kan. Man kan känna sig trygg när man kommer dit, menar Kethy Andersson.

Vissa patienter svårare än andra
Dessutom serverar man extra energirik och fibersnål mat för sjuka patienter som är på tillfrisknande. Men vissa patienter är svårare än andra att laga mat till, tycker Kethy Andersson.

– Det är svårt med anorexiapatienter som har väldigt höga krav på maten. Det känns svårt. Även vissa cancerpatienter som har speciella önskemål kan kännas svårt. Man ser inte alltid människan bakom men vi försöker tänka på det, säger Kethy Andersson.

Robin Oljelund Kjellberg
robin.oljelund_kjellberg@sr.se