Hård kritik mot regeringens gymnasiereform

1:34 min

Nu kommer kritik både från den politiska oppositionen och från Näringslivet mot de förändringar som gjorts på gymnasiets yrkesprogram.

Intresset för att söka yrkesprogrammen har minskat dramatiskt. Mikael Damberg är Socialdemokraternas utbildningspolitikiska talesperson.

– Stämmer de här siffrorna så är det ett allvarligt underbetyg till hela reformen som syftade till att yrkesprogrammen. Vi ser nu att ungdomarna istället väljer bort yrkesprogrammen. Det är en väldig bakläxa för regeringen, säger Mikael Damberg.

Från flera håll i landet kommer signaler om att allt färre niondeklassare söker sig till yrkesprogrammen.

I exempelvis Stockholm och Göteborg var det förra året en tredjedel av eleverna som sökte yrkesprogram, i år är det bara en fjärdedel.

Nytt från och med hösten är att det är mindre teoretiska ämnen på yrkesprogrammen och att eleverna måste läsa till kurser för att bli behöriga till högskolan.

– Jag tycker att regeringen måste ta sig en allvarlig funderare på att ompröva sina ställningstaganden och faktiskt se att vi behöver fler unga människor som väljer yrkesprogram, säger Mikael Damberg. 

Också från Näringslivet kommer nu hård kritik. Karin Tapper är utbildningsansvarig på Teknikföretagen. Hon tycker det är fel att regeringen minskat teori-ämnena på yrkesprogrammen.

– Industrin kan inte se fördelen av att dela upp yrkesutbildningar och studieförberedande utbildningar på det sättet som regeringen har velat. Vi tycker att alla våra elever måste läsa grundläggande behörighet, säger Karin Tapper.

Bertil Östberg är statssekreterare åt utbildningsminister Jan Björklund. Att färre nu söker yrkesprogrammen tror han framförallt beror på konjunkturen.

– Det är klart att vi kommer att följa upp den nya gymnasiereformen, självklart, säger Bertil Östberg.

Om det skulle visa sig att det är den som skrämmer iväg elever från yrkesprogrammen, vad gör ni då?

– Det är en alldeles för tidig slutsats att dra, säger Bertil Östberg.