Kraftiga nedskärningar står fast i Storbritannien

1:43 min

När den brittiska regeringen presenterade sin budget i dag onsdag stod det klart att de kraftiga nedskärningarna som annonserades förra året för att minska budgetunderskottet står fast. Men finansminister George Osborne kom även med några godbitar i sitt tal.

Britterna kommer att kompenserar för stigande oljepris genom skattelättnader som sänker bensinpriset med en dryg 50-öring per liter. Detta ska bekostas genom att oljebolagen som är verksamma i Nordsjön får betala drygt 20 miljarder kronor mer i skatt.

Regeringen ska även höja gränsen ytterligare för när man ska börja betala skatt – och det ger sänkt skatt för de flesta britter. Regeringen kommer även satsa närmare tre miljarder kronor på bidrag till köpare av nybyggda hus eller lägenheter. Förhoppningen är att det ska öka byggandet och leda till 50 000 nya jobb i byggbranschen. 

Dessutom ska bolagsskatten sänkas med två procentenheter till 26 procent, och sen sänkas successivt till 23 procent år 2014.

Finansminister George Osborne talade i dag mycket om att detta är en tillväxtbudget. Men det gav inte oppositionsledare Ed Milibrand mycket för. Labour har varnat för att de kraftiga nedskärningarna som annonserades förra året ska slå mot just tillväxten.

Under fjärde kvartalet förra året minskade BNP med 0,6 procent och i dag tvingades finansminister Osborne annonsera att det statliga prognosinstitutet har skrivit ned den väntade tillväxten i år från 2,1 procent till 1,7 procent.