Portugals premiärminister avgår

Den portugisiska socialistregeringen förlorade igår en omröstning i parlamentet kring ett sparförslag. Premiärminister Socrates tog då konsekvenserna och valde att lämna in sin avskedsansökan.

Landet befinner sig nu i en politisk kris. Socrates har länge kämpat för att Portugal skulle klara att ta sig ur sin skuldkris på egen hand, men fick igår inte igenom sitt sparförslag i parlamentet och nu väntar förmodligen nyval.

– Oppositionen har dragit undan alla förutsättningar för att kunna fortsätta att regera. Därför har jag dragit konsekvensen och lämnat in en avskedsansökan till presidenten, sa premiärminister Socrates i ett kort tal till portugiserna sent i gårkväll.

Det var en omröstning om ett sparpaket, som denna gång innehöll skattehöjningar, besparingar i det sociala systemet och höjda buss- och tågpriser, som satte stopp för socialistregeringen efter sex år vid makten.

Socialisterna har bara 97 platser av 230 i parlamentet, vilket inte räcker för att bestämma på egen hand. Samtliga fem oppositionspartier, både till vänster om regeringspartiet och på högersidan, valde i går att fälla regeringens sparförslag.

Tre tidigare sparpaket har accepterats under det gångna året, tack vare att oppositionen har lagt ner sina röster. Men nu vill i synnerhet det stora högerpartiet PSD få bort Socrates från scenen och hoppas kunna vinna i ett nyval.

Portugal tyngs av stora skulder, ett högt ränteläge och nästan ingen tillväxt. EU och Europeiska Centralbanken var visserligen nöjda med sparförslaget, som röstades bort ikväll, men Portugal omnämns som ett euroland i kön för nödlån och sannolikheten för att det blir det tredje som faller efter Grekland och Irland växer.

Socrates kommer i dag till EU-toppmötet kraftigt stukad. Han får nu leda landet bakbunden utan stöd fram till det väntade nyvalet, som kan bli tidigast i juni.