Fler i arbete i Södertälje

2:05 min

I Södertälje hoppas kommunen kunna få ner kostnaderna för försörjningsstöd genom en ny pilotverksamhet. Fler i Arbete heter den, och redan efter tre månader ser kommunen resultat. Avhoppen är få, och flera har fått jobb medan andra börjat studera eller går i andra aktiviteter.

Avhoppen är få, och flera har fått jobb medan andra börjat studera eller går i andra aktiviteter.

Jonny Salén från Södertälje fick hjälp med att göra ett bra CV och fick öva på hur man presenterar sig på en arbetsintervju. Redan efter två veckor fick han jobb.

– Jag trodde det skulle bli svårare att få jobb, speciellt nu när man börjar komma upp i åldern. Jag tyckte det var väldigt bra med FIA. Fler borde gå där, speciellt yngre så att de kan få ordning på sitt CV och få jobb, säger Jonny Salén.

Det är bara några veckor sen Jonny Salén fick jobb på lagret på ett företag som säljer pooler i Järna genom ett bemanningsföretag. Jobbet fick han efter bara två veckor på Södertälje kommuns pilotverksamhet Fler i Arbete, FIA, som pågått sedan januari. På FIA hamnar alla som är från 25 år och som söker försörjningsstöd. Målet är att korta tiden i försörjningsstöd och ge individen de pusselbitar som fattas för att så småningom börja jobba. Sedan januari har man tagit emot 82 personer. Fyra av dem har fått arbete direkt medan andra har börjat på praktik eller i någon annan åtgärd. Trots den korta projekttiden ser Södertälje kommun redan nu fördelar med FIA. Tack vare samarbetet mellan socialkontor, arbetsförmedling och arbetslivskontoret kan man sänka stora delar av det långvariga försörjningsstödet. Framgångsreceptet är att se varje individ och vad den behöver det, säger Anna Flink är chef för FIA.

– När man bemöter människor där de klarar av att bli bemötta då är de intresserade av att stanna kvar. Vi jobbar otroligt mycket med att de ska se att det finns ett värde att vara här. Det är inget man tillbringar dagarna med för att få försörjningsstöd. Det är nyckeln till sitt eget framtida arbetsliv, säger Anna Flink.

Hur kommer det sig att man inte gjort så här tidigare?

Det går alltid att klandra sig själv. Jag tror att man har gjort väldigt mycket men att man har jobbat lite på isolerade öar och inte haft den kontaktyta som FIA nu utgör, säger Anna Flink.

Reporter Emelie Smedslund
emelie.smedslund@sr.se