24 mars 2011

Varken salt eller socker i Märthas våfflor

5:25 min

Mycket grädde är det i Märthas våfflor - både i smeten och som serveringstillbehör. Och fraset får hon till genom att tillsätta isande kallt vatten (eller snö!) i smeten.

Lana Brunell får veta att det bara serveras våfflor på Klefstad gård när det är Vårfrudagen (25 mars), för Märtha håller hårt på traditionerna.

I receptet när nedanför får du också förslag på några ovanliga våffeltillbehör!

Märthas frasvåfflor

3 dl hårt vispad grädde
1 dl iskallt vatten
2 dl vetemjöl

Vispa grädden hårt och blanda i mjöl och vatten. Låt stå och svälla en stund.

Klicka smet i våffeljärnet och grädda frasiga våfflor.

Servera jordgubbssylt (gjord av hela fryst jordgubbar och socker) och vispad grädde.

Gott är också att blanda mosad banan med vispad grädde.

Eller gör en bananglass för omväxlings skull. Vispa ägg och lite socker hårt. Blanda i mosade bananer och lite krossade maränger och smaksätt med bananlikör.

Sedan kan man förstås äta våfflor till förrätt och då kan man med fördel ha lite salt i smeten. Lägg på crème fraiche, stenbitsrom och lite hackad lök på våfflan.