Recension | Konst

"Lite halvsnålt, mitt i storhetsvansinnet"

2:06 min

Konstmuseet med Sven-Harry Karlssons samling öppnas först senare i år, men från och med söndag är konsthallen öppen för allmänheten. Första utställare är skulptören Lars Kleen. Kulturnytts Mårten Arndtzén kan inte låta bli att tänka på vad det kunde ha blivit.

Sven-Harry Karlsson har varit avväpnande öppen med sitt behov av att resa ett monument över sig själv, hans osvenska uppriktighet framkallade förtjusta skratt även på presskonferensen igår.
  Och ett monument har har fått - i guld. Eller vad man nu ska kalla den gyllene plåt som omsluter Wingårdhs sexvåningskub i Vasaparken. Glänser gör det, i alla fall, så det lär svida i ögonen på flanörerna, soliga dagar.

Och visst har han valt en passande konstnär att inviga sin konsthall med. Lars Kleen, som gör storslagna skulpturer av armeringsjärn och gamla brädor och som så här vid 70 kommit att förknippas med tidlös kvalitet - precis som byggmästare Karlsson själv, kan tänkas?

Och visst är konsthallens rum fina, men inte så många, bara tre stycken. Och med betydligt mer av ljus och rymd än väggyta. Perfekta för stor skultptur, knepigare för måleri eller videokonst.

Jag vill inte låta gnällig och otacksam. Men jag kan inte låta bli att fundera över hur det kunde ha blivit om Stockholms stad förhandlat lite med Sven-Harry Karlsson, istället för att bara köpa hans förslag om 60% bostäder och 40% konst i huset, rakt av. Eller om Karlsson själv, när han nu fick en så enastående tomt att resa sitt monument på, bjussat på lite mer än så här.

För att inte tala om vad det kunnat bli, om Sven-Harry Karlsson, Jeanette Bonnier, Robert Weil, Babybjörn Jakobsson och Per Arvidsson hade slagit ihop sina pengapåsar och byggt en gemensam konsthall istället för varsin. Det hade nog låtit höra om sig, världen över.

Istället blir det så här lite svenskt lagom. Lite halvsnålt, mitt i storhetsvansinnet. Och den "demonstration mot girigheten" Sven-Harry Karlsson vill se sitt museum som, riskerar att bli ett minnesmärke i raden över en tid då en del människor helt enkelt blev väldigt rika.