p4 morgon 24 mars

Våfflor till både middag och dessert

Vi laddar inför våffeldagen med alla möjliga varianter på smeter och topping.

Fredag: Middagsvåfflor med lax och röra

Våfflor:
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
3 dl mjölk
2 dl vatten
2 ägg
2 fint rivna morötter
50 g smält smör
0,5 dl rapsolja

Tillbehör:
kallrökt el gravad lax
2 ägg
1 msk finklippt dill
2 dl gräddfil
0,5 rödlök
salt

Blanda vetemjöl med salt och bakpulver. Häll på mjölk och vispa tills alla klumpar försvunnit. Häll i vatten och vispa lite till. Knäck ner ägg och rör ner rivna morötter. Vispa till sist ner smält och avsvalnat smör samt rapsolja. Låt smeten stå och svälla någon timme innan gräddning. Rör ihop kokta och hackade ägg, finklippt dill, en nypa salt, gräddfil och finhackad rödlök. Servera de nygräddade våfflorna med lax och röra.

           

                   

Lördag: Karins krämiga pasta med kräftstjärtar

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl matlagningsgrädde
100-125 g ädelost
salt och peppar
2-3 port spaggetti
färsk persilja

Koka spagetti. Hacka under tiden en gul lök fint och skiva en vitlöksklyfta.
Fräs löken i olja. Tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, smula ner ädelost och
smaka av med salt och peppar. Häll av pastan och vänd ner i såsen,
tillsammans med en burk kräftstjärtar (utan lag). Klipp ner generöst med
färsk persilja. Toppa med malen svartpeppar och servera direkt (2-3
portioner).

                 

              

Söndag: Ćevapčići

400 g nöt- eller blandfärs
1 tsk salt
2-3 pressade vitlöksklyftor

Blanda samman ingredienserna till en slät smet. Forma färsen till avlånga
köttbullar. Grilla eller stek i lite olja eller smör. Biffarna kan kryddas
med lite extra salt, svartpeppar och stark paprikakrydda vid stekning.
Servera med sallad, ajvar relish (stark), tunt skivad rödlök, yoghurtsås med pressad vitlök och pitabröd, ris eller potatis.

              

                  

Fem snabba våffeltips:

1) Smaksätt/färglägg våfflorna med t ex rivna morötter eller fickhackade färska örter
2) Byt ut en del av vätskan i smeten mot bubbelvatten för extra frasiga våfflor
3) Servera plocktillbehör till våfflorna, t ex finhackad rödlök, gräddfil, rom, rökt lax, räkor
4) Rör ner lite frysta hallon eller blåbär i smeten, servera med mascarponeost smaksatt med rivet citronskal och vaniljsocker
5) Överraska med chokladvåfflor (ett par matskedar kakao + socker i smeten)

               

Cajsa Wargs recept på våfflor från 1755:

Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt.

Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda.

Till 15 laggar:
3 ¼ dl sur tjock grädde eller crème fraîche
6 ½ dl vatten
1 ¾ dl smält smör
2 ägg
ca 5 dl vetemjöl

Ur Cajsa Warg: Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber (1755)