Kronoberg

Apodos riskerar att ge fel läkemedel

1:51 min

Patienter som använder sig av Apotekets system Apodos för att hålla ordning på sina läkemedel riskerar att få fel medicin eller fel dos vid kontakter med sjukvården.

Anledningen är att apoteken och landstingen använder sig av två olika datasystem som sinsemellan inte pratar med varandra.

Trots att problemet har varit känt under flera års tid har man fortfarande inte kommit med en lösning.

– Det finns ju många fall där det inte har stämt med de här listorna och risken är ju att man glömmer bort ett läkemedel, att man inte exakt observerar dosen eller att patienten får två läkemedel för samma sjukdom, säger Stefan Quittenbaum, ordförande i läkemedelskommittén i Växjö.

Apotekets system apodos som används av 5 000 patienter i landstinget Kronoberg är tänkt att underlätta för dem som har flera sjukdomar att hålla ordning på medicinen. Men eftersom systemet inte går ihop med landstingens journalsystem för medicin har det i stället blivit en fara för felmedicinering.

För ett och ett halvt år sedan blev en äldre kvinna i Kronoberg allvarligt sjuk efter två olika läkemedel mot samma sjukdom. I landstinget Kronoberg har man de senaste åren registrerat ett 100-tal händelser där något blivit fel.

Problemet har alltså varit känt länge och i dagsläget finns ingen lösning. Trots att man för några år sedan nästan var klar med ett fungerande system. Vad som satte käppar i hjulet då var att Apoteket strukturerades om.

– Vi har varit nästan färdiga med ett väldigt bra system där de här två datasystemen skulle tala med varandra. Tyvärr har det då inte gått att använda på grund av att man ändrat strukturen på apoteket, säger Stefan Quittenbaum.

Hur orolig ska jag vara som patient om jag har flera olika läkemedel?

– Jag tycker inte man ska vara orolig alls. Däremot, och det är viktigt, ska man våga fråga sin läkare, är det här rätt läkemedel jag tar, ska jag ta de här, varför ska jag ta den här medicinen, säger Stefan Quittenbaum.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se