Skövde/Jönköping

Homopar fick inte bli familjehem

1:30 min

Ett par i Skövde har anmält socialtjänsten i Jönköping till diskrimineringsombudsmannen, DO, efter att ha nekats att bli familjehem. Anledningen? De är homosexuella.

Andreas Berglund och hans sambo sedan tio år, Patrik Larsson, anmälde sitt intresse till Jönköpings kommun i höstas. Paret nekades, eftersom Jönköpings kommun inte placerar barn hos samkönade par.

– Alla har sagt att det här måste ni anmäla. Och vi har känt att det ska inte gå till så här, säger Andreas Berglund.

Kontaktades inte igen
Paret blev kontaktade av utredare från kommunen som senare kom på hembesök. Allt kändes bra, utredarna skulle bara vidarebefodra ärendet för godkännande, men sedan blev det tyst.

– Till slut hörde vi av oss och frågade hur det låg till, och fick svaret att hon skämdes över det sättet kommunen hanterar det på, där de säger att de inte placerar till samkönade par.

Inte en rättighet
Det finns inga kriterier som säger att samkönade par skulle vara mindre lämpade som familjehem, snarare uppmuntras det att olika sorters familjer finns tillgängliga som familjehem, så länge de är trygga och stabila.

Homosexualiteten blev ett problem i det här fallet säger Anna-Karin Bergström som är chef för familjehemmen i Jönköping.

– Det är ingen rättighet att få bli familjehem. Vi såg svårigheter med att matcha ett barn med dem.

För att de var homosexuella?

– Ja, jag tror det kan ha handlat om det. Men att det var en bra familj var ju inga tvivel om så sett.

I Skövde gick det bra
Nu har paret accepterats som familjehem av Skövde kommun. Andreas Berglund hoppas att deras anmälan kan leda till ett ifrågasättande inom Jönköpings kommun.

– Jag hoppas att det blir en diskussion i Jönköpings kommun, att de tar upp detta och utvärderar sitt agerande och förbättrar sig.