Kulturskaparna Zetterquist

14 min

Familjen Zetterquist är den kulturbärande släkten från västra Värmland, där i stort sett alla arbetar med konst eller musik på ett eller annat sätt. Alla härstammar de från musikprofessor Lars Zetterquist, född 1860 som började som folkmusiker men blev konsertmusiker och pedagog.Avsnitt 1: En släkthistoria i Rackenblått

Släkten Zetterquists anfader Lars lockades till Arvikatrakten vid sekelskiftet genom Rackstadkolonin och byggde sig hemmet Väststuga vid sjön Ullen. Här i trakten bor fortfarande konstnären och musikern Jörgen Zetterquist, som minns barndomens fester hemma hos farfar Lars. 

Under 2010 firades 150-årsminnet av Lars Zetterquists födelse i Arvika med konserter  och Sven Smedberg har beskrivit familjens historia i bokform. Lars Zetterquist hade en äldre bror som var något av ett musikaliskt underbarn och som introducerades vid hovet och togs i beskydd av drottning Lovisa. Gossen avled dock bara tio år gammal.


Avsnitt 2: En av de största violinisterna

Lars Zetterquist som föddes i Dalsland började med folkmusiken men blev snart en mycket skicklig klassisk violinist. Det berättas att han på mindre än ett dygn etablerade sig som yrkesmusiker i Stockholm. Han studerade i Paris och spelade med dåtidens största pedagog Leonard. Recensenterna talade om ett klockrent ljud och stor teknisk skicklighet. Samtidigt var Lars ödmjuk inför den folkliga spelmanstraditionen, Berättar Mats Berglind, spel,mna och lärare på Ingesunds musikhögskola.

Magnus Eriksson, musikprofessor och lärare på Ingesund har fått förvalta Lars Zetterquists kvarlämnade noter, och kan konstatera att Lars repertoar var extremt krävande. Det finns för övrigt flera likheter mellan Lars och Magnus, trots att det skiljer hundra år mellan dem. Båda har varit konsertmästare i Stockholmsfilharmonikerna och båda har haft hemmet i västvärmland och pendlat till sina arbeten.   


Avsnitt 3: Konstnärsliv i väglöst sameland

Koloristen Kajsa Zetterquist har varit yrkesverksam konstnär i hela sitt liv och bor i väglöst land i Nordnorge tillsammans med kollegan och livskamraten Per Adde. Tidigare åkte de hundspann de två kilometrarna till landsvägen, nu är det skoter.

Kajsas föräldrar Jerome och Märta Zetterquist var båda konstnärer, och för henne själv fanns aldrig något annat alternativ. "Jag visste ju hur vardagen är i ett konstnärshem, att man aldrig har några pengar men kan ha det fint ändå!"


Avsnitt 4: Åter i Valand och västkusten

Denise och Olle Zetterquist är också ett konstnärspar som levat och arbetat tillsammans länge. Olle spelar fiol. Deras dotter Nina har valt att jobba som textilkonstnär.

I Göteborg finns också Jörgens yngste son Johan Zetterquist, som idag är lärare och professor på Konsthögskolan Valand, alltså vid samma skola som hans far och farbror utbildade sig i början av 1950-talet. Johan konstaterar att han till skillnad från många andra aldrig behövde göra revolt för att bli konstnär, och liksom pappa Jörgen jobbar Johan även med musik.


Så här ser släktträdet ut:

Det började alltså med Lars Zetterquist, uppväxt i Tveta. Han hette Johansson eller Prigg, men döptes om i samband med att han började som militärmusiker. Lars gifte sig med Amy och fick fem barn; Figge, Lasse, Anna-Lisa, Jerome och Knut.

Jerome utbildade sig till konstnär, gifte sig med Märta som han träffade på Carl Wilhelmssons målarskola och fick döttrarna Marja och Kajsa. Kajsa har fortsatt den konstnärliga banan och verkar i nord-Norge tillsammans med livskamraten och konstnären Per Adde.

Knut fick sönerna Olle och Jörgen, som båda utbildade sig på Valands Konstskola. Olle gifte sig med konstnären Denise och har en dotter, Nina som är textilkonstnär.

Jörgen har också varit yrkesverksam som konstnär och musiker- idag är hans yngste som Johan konstnär och lärare på Konsthögskolan Valand.