Jönköping

Homopar fick inte bli familjehem

2:02 min

Socialtjänsten i Jönköping nekar ett homosexuellt par att bli familjehem. Trots att kommunen söker med ljus och lykta efter familjehem, så blev det kalla handen för Andreas Berglund och hans sambo.

– Det är anmärkningsvärt, det är fruktansvärt, det är ju inte en rättighet på något sätt att bli familjehem, men om man får avslag behöver man en saklig grund på varför, säger Andreas Berglund.

Han och hans sambo sedan tio år tillbaka, Patrik Larsson, har länge funderat på att bli familjehem, och på så sätt kunna hjälpa barn.

Paret bor i Skövde och blev rekommenderade att söka till Jönköping av vänner som tyckte att det var en bra socialtjänst.

Men efter hembesök och många samtal med positiva signaler från handläggarna, så var det plötsligt stopp.

Paret fick inte ens något besked från socialtjänsten i Jönköping och efter fyra veckor ringde Andreas Berglund.

– Utredaren sa att hon skämdes över Jönköpings kommuns agerande och att hon inte kunnat förankra placeringen hos det samkönade paret i sin organisation.

Det var handläggarna som placerar ut utsatta barn som tyckte det var svårt att tänka sig ett homosexuellt par.

– Det finns ingen rättighet att bli familjehem för någon och här såg man svårigheter att matcha ett barn med den här..., just nu, säger Anna-Karin Bergström, som är chef för familjehemmen i Jönköping.

För att de är homosexuella?
– Där såg man svårigheter, ja, jag tror att det kan ha handlat om det, men att det var en bra familj var det inga tvivel om.

I Skövde kommun däremot blev Andreas Berglund och Patrik Larsson godkända som familjehem och nu har de anmält Jönköpings kommun till Diskrimineringsombudsmannen.

– Det som är så skrämmande är att socialtjänsten är dit alla ska kunna vända sig och om man där har en sådan här bild att man tycker att ett samkönat par inte kan ta hand om ett barn, vad säger det då om deras värderingar, säger Andreas Berglund och Patrik Larsson.