Musik & Liv måndag 28 mars

Borduntoner och klangdofter i Rådströms romaner

2:43 min

Hur påverkar själva livet musikens uttryck? Hur påverkar musiken det liv som utövaren lever? Och hur påverkas sångdiktare och musiker av sina medmänniskors liv? Det utforskar den prisbelönta radioproducenten Birgitta Tollan i sin nya serie om fem avsnitt.

I det andra programmet medverkar den mångsidige författaren och librettisten Niklas Rådström, som har ett stort musikintresse och som samarbetat med nutida tonsättare och musiker som Thomas Jennefelt, Daniel Börtz, Bobo Stenson och Eric Ericsons kammarkör. Lyssnar vi på Rådströms romaner och dramer uppstår borduntoner, klangdofter och rytmiska textflöden.

Den senaste romanen, Månens anförvant, ägnar Rådström åt tonsättaren Mozarts främste librettist, Lorenzo Da Ponte, och hans liv med musik. Da Ponte skrev libretto till Mozarts Don Giovanni, Figaros bröllop och Così fan tutte under en tid då dessa operor provocerade och hade politisk sprängkraft.

Da Pontes enastående rika liv i Venedig, Wien, London, Philadelphia och New York vävs i texten ihop med Mozarts eget liv, fast i motsatt kronologisk ordning, som vore romanen ett musikstycke – en fuga.

I Rådströms pjäs Kvartett ledsagas det sovjetiska angivarsamhället och de mänskliga sveken av Sjostakovitj åttonde stråkkvartett. Alla de fem satserna spelas under pjäsens gång.

Rådström vill ha en närvaro i texten. Berättelsens anslag skall finnas där direkt – som i ett musikstycke. När han skriver tänker han snarare efter musikaliska principer än intellektuella.

-Jag avundas mina kompisar inom jazzen. De kan spela en låt för 150:e gången, som vore den helt ny. Gräset är daggfuktigt varje varje gång man träder ut i trädgården. Så är det inte att skriva. Texten måste man kämpa med på ett annat sätt. Inget finns öppet I litteraturen såsom i musiken, i improvisationmusiken inte minst, säger Niklas Rådström i programmet där han läser utdrag ur sina två senaste romaner  Månens anförvant   och En handfull regn.