ÅTALET OGILLAS

Tunnelbanepoliserna friade i rätten

1:34 min

På fredagen kom domen i målet mot poliserna som var anklagade för att ha tvingat Jesper Nilsson att radera en film och flera bilder från sin telefon. Båda frias från alla anklagelser.
– Det är skönt att det är över, säger Jesper Nilsson trots den friande domen.

Stockholms tingsrätt skriver i sitt beslut att det saknas vittnen och bevis som kan styrka Jesper Nilssons berättelse, och att rätten utgår från historian som de två polisernas har berättat.
Våldet som användes under ingripandet har inte varit obefogat eftersom poliserna kände sig ofredade och ingrep för att avstyra vad de uppfattade som ett pågående brott.
Jesper Nilsson säger att han känner sig uppgiven.
– Men det är skönt att det är över, så att man kan lägga det bakom sig, säger han.

Peter Mutvei är advokat och företräder den ena av polismännen. Han säger att han kände på sig att det skulle bli en friande dom.
– Polisernas förklaringar var rimliga.

Det var den 10 januari förra året som Jesper Nilsson fotade de två civilpoliserna vid spärrarna på Hornstulls tunnelbanestation. Han tog ett par bilder, och startade sen en videoinspelning på sin telefon. Det uppskattades inte av civilpoliserna.

De grep in, tog telefonen och tryckte Jesper Nilsson mot väggen.
Ett ingripande som senare blev polisanmält och ledde till åtal för ofredande, grovt egenmäktigt förfarande och olaga tvång alternativt tjänstefel. Men enligt tingsrätten kan de två poliserna inte dömas, trots att rätten skriver att en av dem har uppträtt på ett oacceptabelt och aggressivt sätt när han frågat om Jesper skulle följa med på ett urinprov.

Det saknas bevis för en fällande dom. Videoklippet som Jesper Nilsson spelade in under tiden har inte varit tillräckligt.
– Det viktigaste för mig var att jag skulle få kunna dokumentera sådana här saker och diskutera det här fritt i media och det har ju jag kunnat göra i ett helt år.

Läs P3 Nyheters tidigare rapportering