25 mars | Ekot rapporterar direkt om Libyen

1:34 min

21:53

Libyska rebeller är på väg att tränga in i staden Ajdabiya från öster, enligt al-Jazira. Ajdabiya hålls av Kaddafis styrkor.

I staden Misrata, 20 mil öster om Tripoli, har Kaddafistyrkor under dagen beskjutit ett bostadsområde. Sex personer uppges ha dödats, varav tre var barn, rapporterar Reuters.

19:38

Sedan stora delar av Kadaffis trupper slagits ut har han nu börjat beväpna frivilliga, uppger Pentagon enligt Reuters.

17.15

Det är snart en vecka sedan flygattackerna mot Kaddafis militära mål inleddes, men förhoppningarna om att de skulle bana väg för rebellernas framfart har inte blivit verklighet. De flesta inom motståndsrörelsen fortsätter att visa upp en optimistisk fasad, men det finns också de som talar om att det bästa kanske vore att dela landet, en tanke som varit tabu tidigare.

– Vi i östra Libyen borde utropa en egen republik här och utse en regering som världen kan erkänna. Sen får de i väst, i Tripoli, själva störta Kaddafi och ansluta sig senare om de vill, säger Fatallah Ben Ali, som arbetar inom oljeindustrin i Benghazi och är rådgivare åt flera av de politiska och militära befälhavarna inom motståndsrörelsen.

Men nere på torget utanför rebellhögkvarteret i Benghazi finns det ingen som håller med, åtminstone inte öppet.

– Alla som förespråkar en delning av Libyen är Kaddafiagenter, säger ingenjören Hossam.

15:40

Stridsflyg och minst tre explosioner har hörts vid staden Ajdabiya i östra Libyen, rapporterar Reuters. Enligt rebeller ska Kadaffi styrkor ha träffats, skriver TT. 

Stärkta av koalitionens flygattacker både på eftermiddagen och under tidiga morgonen laddar nu libyska rebeller för en massiv attack mot staden efter att Kadaffis styrkor tackat nej till ett erbjudande om eldupphör.

Rebeller utväxlade på eftermiddagen eld med Kadaffitrogna styrkor från en väg öster om staden. Rebellerna verkade mer välutrustade och mer väl organiserade nu än tidigare, enligt Reuters reportrar på plats.

14:37

Iman Bughaigis, talesperson för Libyens tillfälliga nationella råd, talade i i dag om med James Bays från al-Jazira om situationen i landet.

- Många i Benghazi är djupt oroade över vad som har hänt den senaste tiden. Folk oroar sig över släktingar som befinner i Misrata och andra libyska städer på den libyska västbanken, eftersom folk saknar vatten, mat och elektricitet där. Man saknar även vapen och ammunition att försvara sig med, säger Iman Bughaigis till al-Jazira.

13:41

Storbritanniens utrikesminister William Hague säger att han “förväntar sig” att Nato kommer ta full kontroll över det internationella ingripandet i Libyen, skriver Reuters.

Enligt tv-kanlen al-Jazira spekulerar media nu om ett om ett ”delat ledarskap”, där Nato ska kontrollera att flygförbudszonen upprätthålls och den väst-ledda koalitionen ska (främst Frankrike, Storbritannien och USA) slå till mot markmål.

William Hague sade också att Kadaffis trupper måste dra sig tillbaka från libyska städer och garantera dessa inte kommer attackeras, rapporterar al-Jazira.

12:44

Inga civila offer har krävts i samband med de internationella styrkornas anfall, hävdar den brittiske utrikesministern William Hague.

– Den här insatsen ger vad den är tänkt att ge: skydd för civilbefolkningen i Libyen, sade han på fredagen.

Den libyska regimen har visat upp tv-bilder av brända kroppar och hävdat att det rörde sig om offer för västmakternas bombardemang, skriver TT.

12:39

CNN rapporterar att stridsflyg under morgonen bombat områden i utkanterna av Tripoli, där militära baser är placerade.

I Ajbadiya, ungefär 700 kilometer syd-sydost från huvudstaden Tripolo, ska stridsflyg ha attackerat libyska militärfordon som ”hotade den civila befolkningen”, uppger det brittiska försvarsdepartementet, skriver CNN på nätet.

12:17

Ekots Johan-Mathias Sommarström rapporterar om fortsatta oroligheter i Libyen under fredagen.

11:13

FN:s flyktingorgan UNHCR befarar en våg av flyktingar från krigets Libyen till Europa. Italien bereder sig att ta emot 50 000 libyer, skriver TT.

- Europa måste hantera en sådan situation enigt, säger Laura Boldrini, UNHCR:s representant i Italien.

10:48

På fredagsförmiddagen inleddes Afrikanska unionens möte i Addis Abeba. På mötet närvarar delegater från Libyen, EU, FN, Arabförbundet och Islamiska konferensen. Enligt rapporter verkar det som att USA inte deltar vid mötet. Det finns ännu inga rapporter om hur högt uppsatta delegaterna som närvara är, skriver tv-kanalen al-Jazira.  

10:26

Under morgonen kommer uppgifter som bekräftar att Förenade Arabemiraten kommer delta i aktioner för att upprätthålla flygförbudszonen. Enligt uppgifter från tv-kanalen al-Jazira kommer man att skicka sex F-16-plan och sex Mirage-plan.

09:10

Enligt Frankrikes överbefälhavare kommer koalitionens insats i Libyen att vara i "veckor" och förhoppningsvis inte i "månader". Det utalades i en radiointervju på fredagsmorgonen, skriver AFP.

08:28

Enligt amerikanska CNN ska stridsflygplan flygit över Libyens huvudstad Tripoli innan gryningen på fredagsmorgonen. Planen släppte bomber över militärbaser i utkanten av staden.

06:00

Obama-administrationen har  sagt från första början att USA vill lämna över ledningen för Libyen-operationen till någon annan, helst NATO. Nu ska det ske, åtminstone delvis, frågan är bara vad det innebär.

05:10

Brittiska stridsflygplan avfyrade under natten missiler mot libyska militärfordon som hotade civila, i Ajdabijah, enligt uppifter från koalitionen.

04:13

Luftvärnseld och explosioner sägs ha skakade kuststaden Sirte i natt. Regeringsrupper ska även ha attackerat Zentan, öster om Tripoli, skriver AFP.

02.50

En av de platser i Libyen där det förekommit hårda strider är Ajdabijah i östra Libyen, Kadaffistyrkornas mest östliga fäste, 15 mil från Benghazi. Styrkorna kontrollerar staden i öster och väster, och till den västra stadsporten, Bab Sharqiya, har de tagit mänskliga sköldar berättar ett ögonvittne för vår korrespondent.

01.00

Nato tar över ansvaret för flygförbudszonen i Libyen. Det sa Natochefen Anders Fogh Rasmussen  sent på torsdagskvällen. Samtidigt sa han att Nato överväger att ta även ett bredare ansvar för hela den militära aktionen i Libyen.

Enligt uppgifter till Ekot togs ett första principiellt beslut om det på torsdagskvällen, som sedan i helgen kan följas av ett slutligt beslut om att Nato tar över ledningen av även de offensiva attackerna mot Kadaffis militär.

00:07

Ytterligare ett arabland bidrar med militärt flyg för att upprätthålla flygförbudszonen över Libyen. Förenade Arabemiraten ska enligt en amerikansk källa skicka 12 stridsflygplan.

Tidigare var Qatar det enda arablandet som bidragit med stridsflyg till operationen.

Strider har också pågått i Ajdabijah i östra Libyen, då rebeller ska ha gjort försök att återta staden. Enligt AFP ska en del Kadaffilojala trupper i Ajdabijah ha försökt att kapitulera till moståndssidan, och förhandlingar ska pågå. Det enligt en av rebellernas befälhavare.

Intensiva flygräder från koalitionen ska också ha skakat staden Sebha i södra Libyen.