norrköping

Epoken Arbis kan vara över

1:52 min

Den anrika amatörteaterverksamheten på Arbis i Norrköping kan vara på väg mot sitt slut. Den ideella förening som driver teatern kommer inte att få det ekonomiska bidrag av kommunen som man ansökt om.

Inne på Arbis kan man nästan höra repliker och musik studsa mellan väggarna från de snart 150 år som huset använts i kulturens tjänst.

Men efter det senaste mötet med kommunen är det inte säkert att det blir några fler teaterföreställningar på Arbis som är landets äldsta amatörteaterscen. Föreningen Arbisakademin anser sig behöva 1,5 miljoner kronor per år för verksamheten, medan de styrande politikerna är beredda att ge 500 000. Robin Karlsson är konstnärlig ledare på Arbis och har varit dendrivande kraften i tio år:

– Det är en epok som kommer gå i graven. Men jag känner att man får "fejsa" det, vi har gått dåligt och vi får lägga ner, det är väl bara så, konsaterar Robin Karlsson.

Det här är även något som har upprört den borgerliga oppositionen i Norrköping. Bland annat folkpartisten Åke Bjurhamn som sitter i kultur- och fritidsnämnden:

– Det har varit en jätteviktig institution för Norrköpingsborna. Och det här ju en genuin arbetarkultur och jag är väldigt förvånad över att arbetarrörelsens partier är kallsinniga till det här. Det är inte jag, jag tycker det är jätteviktigt, säger Åke Bjurhamn.

Varför ska just den här föreningen få så mycket pengar när inte andra föreningar får så mycket?

– Därför att de gör en bra grej, bra kultur måste få kosta pengar, svarar Åke Bjurhamn.

Oppositionens förslag är att ta pengar från den kulturfond som ska bildas, men det får inget gehör från kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Lars Stjernkvist:

– Ska man kunna bevara det här som en kulturscen då krävs det en mer långssiktig lösning och det är precis det som vi har presneterat. Då kan man inte ta pengar som bara finns ett år, utan då måste man ha en finansiering som klarar sig över tid, anser Lars Stjernkvist.

Så några mer pengar blir det inte?

– Nej, inte för att rädda Arbis. Då är det här så långt som vi kan sträcka oss.