intervju | foto

Mary Ellen Mark visar udda par i Malmö

2:38 min

En av världens främsta fotografer har landat i Malmö. 71-åriga Mary Ellen Mark är både känd för sina ikoniska skådespelarporträtt och sitt känsliga dokumentärfotografi. Nu kan man se hennes berömda porträtt av tvillingar, tagna på tvillingfestivalen i Twinsburg, Ohio, på Galleri Magnus Åklundh i Malmö.

"Vi ser ju helt olika ut när vi ler", säger tvillingparet på filmen som ingår i utställnigen. Och det är de små olikheterna hos de som på avstånd ser identiska ut, som Mary Ellen Mark fångar i sina svartvita tvillingporträtt.

De är tagna med en jättelik polaroidkamera som väger hundra kilo, allt för att kunna återge minsta detalj utan kornighet.
– Titta på de här flickorna med sina fräknar och flätor, säger Mark. Som tagna från fyrtiotalet. Man kan inte sluta titta på dem.

Det är en jetlaggad fotograf som visar sina bilder. I år har hon varit i Peru, England, Indien och Mexiko och jobbat. Och det är de dokumentära och starkt empatiska bilderna av utsatta människor, som tonåringarna på gatan i Seattle eller kvinnorna på ett mentalsjukhus i Oregon, som är hennes signum. Men det finns allt mindre utrymme för de små men viktiga berättelserna, säger hon.
– När jag började var det mycket lättare att få göra de här "human interest"-historierna. Det är svårare idag.
– Vi kommer fortsätta få se bilder på jordbävningar och krig. Men det finns andra viktiga berättelser om överlevnad, berättelser om en småstad, en landsortsläkare... de kommer vi inte att få se, säger Mary Ellen Mark.

Vad är din mission som fotograf?
– Det som driver mig är att ta en bra bild, och det är svårt. Men det är min drivkraft. Att ta den där fantastiska bilden.

Karin Arbsjö, SR Kulturnytt
karin.arbsjo@sr.se

TIDIGARE I KULTURNYTT