Särna

Bärplockare hotas och misshandlas

2:01 min

Många av de bärplockare från Vietnam som lurades på sina löner i Särna i somras har råkat illa ut hemma i Vitenam. De utsätts nu för hot och våld av indrivare.

– Låneindrivarna kom hem till mig, berättar Hao Van Nguyen. De slog mig med pinnar. Jag höll upp armarna för att skydda huvudet, och det var då som handleden bröts.

Hao Van Nguyen är en av de 290 personer som var i Sverige i somras och plockade bär.

Lånat till resan
Han och de andra bärplockarna från Vietnam tvingades låna stora summor för att kunna åka till Sverige.

De flesta har lånat ungefär 40 000 kronor. Men de fick ingen lön av det vietnamesiska bemanningsföretag som skickat dem till Sverige. Det svenska bärföretag som skulle köpa bären de plockade gick i konkurs.

Misshandlas och hotas
Ekot har träffat åtta familjer i Vietnam. Nästan alla utsätts nu för både hot och misshandel av de indrivare som långivarna skickar hem till folk. Tuan Anh Nguyen och hans familj är en av dem som drabbats.

– Indrivarna hotar att misshandla mig och elda upp min familjs hus, berättar Tuan Anh Nguyen.

Likkista utanför huset
Indrivarna använder många olika metoder för att skrämma folk att betala, berättar Duong Van Nguyen, som också var i Sverige och plockade bär.

– Låneindrivarna ställer en likkista utanför huset, så att man ska förstå vad som händer om man inte betalar, berättar Duong Van Nguyen.

Kidnappa dotter
Frun till en av bärplockarna, Tiep Thi Nguyen, säger att indrivarna hotade med att ta deras dotter och sälja henne till en bordell.

– Vi tvingades låna ännu mer pengar för att rädda min flicka, berättar Tiep Thi Nguyen, och på det sättet blev vi tillfälligt av med indrivarna.

Dalanytt
dalanytt@sr.se