Håkan Juholt vald till ny S-ledare

37 min

Håkan Juholt har nu valts till ny partiledare för Socialdemokraterna av en enig partikongress. "Han är starkt förankrad i partiets ideologiska grund, har bred erfarenhet och är en stark debattör som kan leda partiet mot stora framgångar", säger Valberedningens ordförande Berit Andnor om Håkan Juholt. Ekots Mats Eriksson och Katarina Helmerson direktrapporterade.
  

17.15

Juholt avslutar den korta pressträffen.

17:14

Den svåraste frågan är hur de kommande goda åren ska användas, vad partiet ska prioritera framöver, enligt Juholt

17:13

Vad gäller utländska språk så säger Juholt att han har fungerande bruksengelska vad gäller försvarspolitik. Men vad gäller exempelvis EU:s terminologi i andra frågor så behöver han putsa på språket.

17:11

Juholt ger tydligt besked om att han är feminist. Han säger också att han har talat med den tidigare ledningen om att han i höstas gick ut och krävde hela ledningen skulle ställa sina platser till kongressens förfogande.

17:08

Skulle vi inte få ökat stöd kommer jag inte kunna säga att det beror på att jag inte fick tillräckligt mandat, fortsätter Juholt. Vad gäller den egna erfarenheten så hänvisar Juholt till att han arbetat i regeringskansliet under tre olika ministrar och påpekar att Fredrik Reinfeldt inte heller hade varit minister när han blev statsminister.

17:07

Juholt säger att uppdraget kommer bli spännande. Han tror sig ha ett starkt mandat driva på politken.

-Om jag misslyckas beror det inte på att jag saknar mandat.

17:06

På presskonferensen berättar Juholt att ville prata mycket med familjen om förslaget att han skulle bli partiledare. Han trodde att den skulle säga att det inte skulle fungera. Men familjen - inklusive hans exfru- sa att den skulle lösa problem.

16:51

Juholt lämnar nu salen med de röda rosorna i höjd högerhand och med fotografer och reportrar efter sig. Sakpolitik tänker han prata om först vid sitt kongresstal lördagförmiddag.

16:50

-Det är många som vill att vi ska gör mer. Det ska vi göra mödosamt steg för steg, säger han. Jag är glad och tacksam över att jag fått detta förtroende, fortsätter han till applåder och fotoblixtar.

16:48

Juholt försöker genom applåderna tacka kongressen som inte låter honom fortsätta talet. Han säger tack till kongressen. Han hänvisar till en sång av Tom Petty "I Won't Back Down" och säger att partiet inte kommer vika ner sig. Den som står i solsken måste resa ett paraply över den som står i regnet - en social demokrati, säger han.

16:47

Juholt är nu omsvärmad av fotografer och har fått ett fång röda rosor.

16:45

Juholt har just valts till kongressens jubel.

16:44

Valberedningens ordförande Berit Andnor motiverar varför den föreslagit Håkan Juholt till ny partiledare. Han är starkt förankrad i partiets ideologiska grund, har bred erfarenhet och är en stark debattör som kan leda partiet mot stora framgångar, säger hon.

16:42

På första bänken sitter Håkan Juholt i mörk kostym med röd slips bredvid avgående partiledare Mona Sahlin. En kvinna på andra sidan om honom rättar just till hans slips - till allmänt skratt i publiken. Juholt gör tummen upp.

16:38

Den allmännpolitiska debatten avbryts nu i väntan på partiledarvalet. 16:43 ska valberedningens ordförande Berit Andnor ta till orda inför valet.

16:37

På kongressen diskuterar just nu ombuden välfärdspolitik. Dan Gabrielsson från Skaraborg säger att riskkapitalbolag och vinstintressen inte hör hemma inom den offentliga skolan, vården och omsorgen. Partiet missade den frågan i valrörelsen menar han och uppmanar Håkan Juholt att "rulla in bollen i mål". 

16:32

Utanför kongresshallen minglar just nu hundratals socialdemokrater  i spänd väntan på partiledarvalet klockan 16:45. På plats är inte bara ombud, utan också s-politiker och tjänstemän samt representanter för olika organisationer och påtryckargrupper. Alla spända på vad den sakpolitiskt sett relativt okände Juholt ska innebära.
13.57
Nu övergår Mona Sahlin till att klubba formalia. Kongressen är öppnad.

13.55
Mona Sahlin berättar fabeln om kvinnan som tog tre morrhår av ett lejon och gav till en trollkarl:
– Den som hämtar tre morrhår från ett lejon behöver ingen magi. Så är det Socialdemokraterna också. Vi behöver ingen magi.

Lång applåd. Håkan Juholt var först fram att krama Mona Sahlin.

13.53
– En rad i en sång av Håkan Hellström har spelat stor roll för mig: Tro när du går genom tiden att det bästa inte hänt än. Den skickar jag med er idag.

13.52
Mona Sahlin vänder sig till Håkan Juholt och önskar honom lycka till. 
– Du kan vara säker på att du inte har en aning om vad som väntar. Du har mig och du har Göran och Ingvar som finns där för dig. Fruktansvärt jobbigt men värt varenda minut. Själv lämnar jag över ansvaret till dig med stor tacksamhet. Jag har älskat varenda sekund , säger en tårögd Mona Sahlin.

13.50
– Håll debatten levande, organisera fler men håll ihop.

13.49
– Sex and the city-sossar och byggsossar, vi behöver alla sorter.

13.48
– Vi socialdemokrater har alltid kunna rikta blicken framåt. Så har vi gjort politik av människors drömmar. Det är så vi blev ett stort parti och vi kan bli det igen. Men då krävs det att vi håller ihop. Det finns ingen rätt väg in för en socialdemokrat. Här finns ingen höger- och vänsterfalang. Jag vill aldrig mer höra någon säga om någon annan att det inte är någon riktig socialdemokrat. Nu räcker det!

13.45
Mona Sahlin talar om vikten av att Socialdemokraterna är drivande i de viktiga samhällsfrågorna. Hon talar om allt från klimatfrågan, globaliseringen, integritetsdebatten som exempel på vad Socialdemokraterna måste börja tala om, enligt henne.
– Låt oss tala om frihet i vår tid.

13.42
Mona Sahlin frågar sig vilket samhällsproblem Moderaterna formulerar. Inget alls, enligt Mona Sahlin.
– Politik handlar om engagemang, säger hon.

13.41
– Jag vet att jag har blivit Sverigedemokraternas röda skynke. För mig är det en mantel som jag aldrig kommer att ta av mig. Jag kräver av er att ni också ikläder er den manteln. Ta alltid strid. Det här är på riktigt och det är vår allra viktigaste strid. Glöm inte det!

13.40
– Vi måste ta den kampen i vårt eget samhälle varje dag, Mona Sahlin säger att hon skäms för att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen.

13.38
– Jag vill att Sverige ska bli det första land i EU som erkänner staten Palestina. Det är vårt förbaskade ansvar! [Applåder]

13.36
– Jag tror på en framtid med två livskraftiga stater, Israel och Palestina. Men i takt med att bosättningarna ökar försvinner tvåstatslösningen allt längre bort." Mona Sahlin citerar Anna Lindh som frågade sig hur högt priset får vara för fred.

13.35
– Mänskliga rättigheter är också kvinnors rättigheter. Glöm aldrig det!

13.34
– Dagens demonstranter behöver ett engagemang som består, när det mödosamma demokratiarbetet börjar. Sverige behöver en socialdemokratisk regering.

13.33
Mona Sahlin övergår till att tala om upproren i arabvärlden.

13.32
– Idag säger jag: låt vårt framtida gröna folkhem vara fullt av energi men utan olja och kärnkraft!. [Applåder]

13.31
– Just nu följer vi den japanska befolkningens kamp, bävan för att en del av fasorna som drabbat dem också kan drabba oss. Kärnkraften är en smitväg från klimatutmaningen. Sverige kan göras modernt med förnybara energilösningar.

13.29
– Vi må vara försvagade men inte svaga. Vi socialdemokrater behövs i den ständiga kampen för solidaritet.

13.27
– De svenska väljarna omfamnar våra värderingar, decennium efter decennium.

13.26
– Jämlikhet och utveckling är varandras förutsättningar.

13.24
– Jag vill tala om hopp. Det finns två sätt att hantera kriser, antingen vända sig inåt eller så kan man vända sig utåt och hämta kraft. Det har Socialdemokraterna gjort sedan Per-Albin Hanssons tid. Vi har alltid frågat oss hur vi formar framtiden.

13.22
Mona Sahlin fortsätter att hälsa alla välkomna, ombud som internationella gäster.

13.19 
– Äntligen är vi samlade, hjärtligt välkomna! Applåder för Lisbet Palme och Ingvar Carlsson.

13.18
Plats på scen för Mona Sahlin.

13.16
Det socialdemokratiska arbetarpartiet kommer tillbaka 2014, säger Veronika Palm och får applåder. Nu går startskottet, säger Mikael Damberg.

13.15
Stockholm tar inte vara på sina förutsättningar, säger Veronika Palm. Infrastuktur och bostadsbyggandet hänger inte med. Kompetens hos invandrade tas inte tillvara.

13.12
De hälsar alla välkomna till sin hemstad Stockholm. De citerar Hjalmar Mehr.

13.11
Veronika Palm och Mikael Damberg går upp på scenen.

13.08
Mona Sahlin och Håkan Juholt står sida vid sida och sjunger Arbetets söner tillsammans med de andra i kongresshallen.

13.00
Köerna till säkerhetskontrollen för att komma in i kongresshallen är långa! Nu ska körsången börja och om en halvtimme talar avgående partiordförande Mona Sahlin.