Kristinehamn bra på friluftsliv

Värmlands friluftsliv ligger på fjärde plats bland länen i Sverige. Kristinehamn är bäst i Värmland och ligger på plats 14 bland landet 290 kommuner. Detta enligt en ranking gjord av av bland andra Naturvårdsverket och Svenskt Friluftsliv.

Titeln "Sveriges Friluftskommun 2011" erövrades av Örnsköldsvik. Utmärkelsen syftar till att stärka och stimulera friluftslivet i hela landet.

– Ett tillgängligt och attraktivt friluftsliv i kommunerna förebygger ohälsa och bidrar till hållbar tillväxt. Den nya undersökningen visar att många kommuner gör mycket för friluftslivet redan i dag. Vi hoppas att dagens utmärkelse ska sporra till ett ännu bättre arbete, säger Maria Ågren, generaldirektör vid Naturvårdsverket.

Förutom äran består förstapriset av 50 000 kronor, som ska användas till friluftsliv i kommunen. År 2010, då utmärkelsen delades ut för första gången, tog Sundsvall första platsen.

Bakom initiativet står Naturvårdsverket, Sveriges Kommuner och Landsting, Sveriges fritids- och kulturchefsförening, Svenskt Friluftsliv och Svenska Ekoturismföreningen.

Rankningen baseras på en enkätundersökning som i år besvarades av 267 av landets 290 kommuner. I Värmland svarade 13 av 16 kommuner.

Undersökningen har fokuserat på tre områden: planer för friluftsliv, information och samarbeten samt aktiviteter inom friluftsliv.