Massflykt i Elfenbenskusten

1:32 min

I Elfenbenskusten är nu en miljon människor på flykt under striderna i landet, uppskattar FN:s flyktingorganisation UNHCR. Samtidigt kommer de första tecken på att den avgående president Laurent Gbagbo är beredd till förhandlingar.

Storstaden Abidjan, tidigare kallat Afrikas Paris, är Elfenbenskustens ekonomiska centrum, men nu töms staden nu på sina invånare.

Den största busstationen i Abidjan är fylld av människor som kämpar för att få en plats ut ur staden. De som vill därifrån får betala dyrt - svarta börshandlare har köpt upp alla biljetter och säljer dem till dubbla priset.

FN:s flyktingorganisation UNHCR beräknar att en miljon människor nu är på flykt i rädsla för att ett nytt inbördeskrig ska bryta ut på allvar. De flesta flyr från Abidjan, andra i väster där de går över gränsen in i grannlandet Liberia.

Samtidigt säger president Gbagos talesman i dag att Elfenbenskustens kris inte kan lösas militärt - ett första tecken på att Gbagbo-lägret börjar tveka om sitt militära övertag. Regeringsarmén har fortsatt stå på president Gbagbos sida trots valförlusten, men den senaste tiden har det kommit rapporter om avhoppare som går över till andra sidan.

President Gbagbos pengar för att betala soldatlönerna börjar ta slut, eftersom han inte längre har kontroll över statskassan. Dessutom har kakao-exporten, landets viktigaste inkomst, gått i stå. 

För några dagar sen sade Gbagbo för första gången att han är öppen för samtal med Alassane Ouattara, mannen som enligt FN vann valet i höstas.

Förslaget avvisades helt av Outtara, vilket kan tolkas som att maktbalansen är på väg att ändras. Ouattara har tidigare sagt att han är öppen för samtal och en delning av makten - men bara på villkor att Gbagbo lämnar presidentpalatset och landets politik.