Flera dödade vid demonstrationer i Syrien

1:41 min

De regimkritiska demonstrationerna i Syrien har för första gången spritt sig till huvudstaden Damaskus och andra städer. Tidigare har de varit begränsade till staden Daraa.

Minst 20 demonstranter dödades då säkerhetsstyrkor öppnade eld i staden Sanamein på fredagen, uppgav ögonvittnen för medier. 

Flera personer ska också ha skjutits till döds vid demonstrationer i Daraa, enligt uppgifter från en människorättsaktivist. Enligt Amnesty International har minst 55 människor dödats i staden sedan protesterna startade för en vecka sedan.

Protesterna har nu spritt sig till städer landet runt; till huvudstaden Damaskus där demonstranter kom ut på flera ställen efter fredagsbönen och till en rad andra städer.

Det var inga jättelika demonstrationer, från några hundratal till några tusental deltagare, och de tycks ha brutits upp av säkerhetsstyrkor med batonger. Men det faktum att de alls ägde rum, att människor nu vågar sig ut på så många ställen i ett land med en av arabvärldens allra mest repressiva regimer, är mycket illvarslande för regimen.

Och det kommer en dag efter det att president Bashar al Asad, i ett mönster som går igen från andra länder denna arabiska vår, försökte stävja protesterna med löften om politiska reformer. I stället spred sig protesten, också det efter mönster från andra länder.

I Daraa-området i södra Syrien, vid gränsen till Jordanien, har ännu fler människor dött i dag. Det finns rapporter om så mycket som 20 döda till där i eldgivning från säkerhetsstyrkor.

På kvällen kom också uppgifter om att tre personer dödats i en förort till Damaskus efter att demonstranter attackerat en bilprocession till stöd för president Bashar al-Assad.