Botkyrka

Få vill vittna om skottlossningar

1:34 min

Sedan oktober 2009 har det skett upprepade fall av skottlossning i Botkyrka och polisen har haft stora svårigheter att få både vittnen och målsägande att träda fram och berätta om vad som har hänt. Polisen utesluter inte att gårdagens skottlossning i Fittja har ett samband med dessa fall.

Hesam Akbari, informatör på Södertörnspolisen berättar att man under dagen varit ute och knackat dörr i området för att samla in vittnesuppgifter.

– Dessvärre har vi inte fått några uppgifter som har kunnat hjälpa oss med ett motiv. Eller vem eller vilka som ligger bakom det här.

Den skottskadade mannen mår under omständigheterna bra och polisen har under dagen talat med honom för att höra vad det var som hände under torsdagskvällen.

– Dessvärre har han inte velat säga så mycket eller varit så medgörlig i våra samtal med honom, säger Hesam Akbari till Radio Stockholm.

Vad tror ni det beror på?

– Jag vill inte spekulera om den här enskilda personen men vi ser en tendens under de senaste åren att inte bara vittnen utan också målsägande inte vill ställa upp och berätta vad de sett.

Det mesta pekar på att de upprepade fallen av skottlossning som skett inte har begåtts av utomstående personer utan av personer boende i området, säger Hesam Akbari. Han påpekar också att några av fallen faktiskt redan har klarats upp.

Problemet är att utredningarna drar ut på tiden eftersom det har varit så svårt att få in tips och vittnesmål från allmänheten.

-- För oss är det ju oerhört viktigt att få in vittnesmål för att utredningarna ska gå snabbt, säger Hesam Akbari.

Max Stockman
max.stockman@sr.se