Funäsdalen

12-åring klarade björnattack

1:55 min

Den pojke som blev biten och riven av en björn när han åkte skidor i Funäsdalen i går mår efter omständigheterna bra. Björnen kommer inte att avlivas.

Personal från länsstyrelsen har spårat björnen under förmiddagen. Björnen har nu gått i ide igen, ett par kilometer från liften och därför bedöms den inte vara någon fara för människor. Det har länsstyrelsen kommit fram till.

I det ursprungliga idet, där pojken attackerades av björnen i går, finns med största sannolikhet en annan björn kvar, uppger Jämtlandspolisen.

Det är därför fortfarande högst olämpligt att vistas i närheten av idet, som ligger cirka 400 meter från backen.

Det var på fredagen som pojken åkte offpist tillsammans med några kompisar utanför det pistade området. Killarna åkte då över ett björnide och väckte björnen som sov där. Björnen drog ner den skadade pojken i idet men han tog sig upp själv och hans kompisar larmade efter hjälp.
– Första killen kände bara att det var något litet hål som en rävlya eller någonting, men så kom andra killen och då rasade det ihop och då kände han någonting på skidorna och då trodde han att det var den tredje killen som hade kört över hans skidor, men då kom det ut ett björnhuvud, berättar Martin Sandvold.

Han trodde först att hans kompisar skämtade med honom.
– Sen hörde jag björnen skrika och alla andra skrika. Björnen stack inte förrän den blev slagen i ansiktet med en stav, säger Martin Sandvold.

Den skadade pojken har blivit biten i benen och riven på ryggen. Han hämtades med ambulanshelikopter till Östersunds sjukhus. Från sjukhuset uppger man att pojken mår efter omständigheterna bra. Maria Sandvold är mamma till Martin Sandvold som var med vid björnattacken. Hon är lite skärrad.
-- Många av de här pojkarna är uppväxta i den här backen och åker nästan dagligen på de här ställena. Björnen har ju kunnat tagit allihop, säger Maria Sandvold.

Pojkarna åkte utanför de preparerade backarna när en av dem ramlade ner i idet och blev attackerad.
– Nu blir det ingen mer off-pist på ett tag, säger Maria Sandvold.
Det är också det som Jens Wilhelmsson som är driftsansvarig på Funäsdalsbergets skidanläggning blir den största skillnaden i skidåkningen.
– Det är nog inte så många som ger sig ut i skogen och åker, och det är ju bra att de håller sig i de pistade backarna, så att vi kan ha lite kontroll, säger Jens Wilhelmsson.

Det är mycket ovanligt att björnar anfaller människor. Och det är också väldigt ovanligt att skidåkare väcker björnar.
– Jag har jobbat på berget i 11 år, och jag har aldrig sett någon björn, där, bara spår, säger Jens Wilhelmsson.
Varken personalen på skidanläggningen eller naturbevakarna kände till att det fanns björniden så nära backarna.
– Jag hoppas innerligt att skidåkarna och björnarna kan finnas samtidigt på berget. Det är ju en oerhört liten risk att man stöter på en björn - eller om man så vill en oerhört liten chans.
Enligt en studie från Rovdjurscentret de 5 stora, som nyhetsbyrån TT tagit del av, har det inträffat 18 björnattacker mot människor mellan 1995 och 2007. Vid attackerna dog två personer. Hösten 2004 dödades en jägare av en björn i samband med älgjakt i Jokkmokk. I oktober 2007 dödades en man utanför sin stuga i Valsjöbyn. Vid 12 av de 18 fallen har jakthundar varit inblandade.

Henrik Sannesson
henrik.sannesson@sr.se

Annelie Lanner
annelie.lanner@sr.se