Carin Jämtin vald till ny partisekreterare

Jämtin valdes utan debatt och utan motkandidater av kongressen. Till nya ledamöter i verkställande utskottet valdes Veronica Palm, Leif Pagrotsky och Lena Micko. Mikael Damberg flyttades upp från en suppleantplats till en ordinarie plats.

Ylva Johansson och Thomas Östros petades ur det verkställande utskottet, men Ylva Johansson, som ersattes i VU av Veronica Palm, fick viss revansch genom att senare väljas in i partistyrelsen.
– Jag har uppfattat det som att det inte har funnits ett missnöje med mig. Man har inte velat bli av med mig, men man ville ha in Stockholms ordförande i VU, säger Johansson till TT.

Juholt ville inte tala om vem som ska bli partiets nye ekonomiske talesman. Mikael Damberg har utpekats som den troligaste kandidaten.

Pagrotsky ekonomisk talesperson?

Men när Juholt fick en fråga vid presskonferensen om hur det internationella kapitalet ska kunna regleras sade han att den blivande ekonomiske talespersonen "har skrivit en hel del om det".

Det finns bara en person i riksdagen och partiets ledning, det verkställande utskottet, som passar in på den beskrivningen - Leif Pagrotsky.

Pagrotsky har tidigare sagt att han varken ville bli partiledare eller ekonomipolitisk talesperson. Men de senaste dagarna har han inte velat besvara frågan.

TT