27 mars | Ekot rapporterar direkt om Libyen

1:36 min

21:14

Enligt libyska militärkällor som citeras av den libyska statliga teven har de pågående anfallen i Tripoli träffat både militära och civila mål.

21:08

På söndagskvällen fattade Natos 28 medlemsländer det slutliga beslutet att ta över ledningen för hela den militära aktionen i Libyen, rapporterar Jens Möller från Bryssel.

20:46

Nato tar över kommandot omedelbart, säger generalsekreteraren Anders Fogh Rasmussen.

20:42

Minst sex explosioner har hörts i Tripoli, skriver Reuters.

20:31

AFP rapporterar att stridsflyg angripit staden Sirte, Kadaffis hemstad och ett av hans starka fästen. Två kraftiga explosioner har hörts.

Samtidigt meddelade Nato att den tar över kommandot från USA vad gäller den internationella krigsinsatsen i Libyen, enligt en anonym Nato-talesman som talat med nyhetsbyrån AFP.

19:38

I dag har de libyska rebellerna fortsatt avancera västerut, understödda av den internationella alliansens fortsatta flygangrepp mot Muammar Kadaffis stridsvagnar och tunga artilleripjäser.

17:34

Oljeexporten från Östra Libyen ska återupptas, uppger en högt placerad rebelledare. De rebellkontrollerade oljefälten i östra Libyen pumpar upp mellan 100 000 och 130 000 fat om dagen, men den volymen kan tredubblas, enligt rebelledaren.

16:20

Den libyska staden Misrata, öster om Tripoli, uppges stå under attack. En invånare där säger per telefon till brittiska Reuters att Kadaffitrogna styrkor har återupptagit sina anfall mot den rebellkontrollerade staden, men kan inte säga om det rör sig om artilleri eller granater.

16:14

Utan några som helst strider har de reguljära styrkorna, diktatorn Muammar Kadaffis styrkor, retirerat flera hundra kilometer sedan i går. Då intog rebellerna de strategiskt viktiga städerna Ajdabiya och Brega, bland annat efter att ha fått kraftigt understöd av den internationella alliansens flygangrepp.

15:06

– Vi ser många diplomater och militära ledare i Libyen som byter sida och hoppar av, säger USA:s utrikesminister Hillary Clinton till tv-kanalen CBS.

13:54

Mer än 35 länder har än så länge bekräftat att de kommer delta i en konferens i London på tisdag för att diskutera koalitionens militära insatser mot Libyen, uppger utrikesdepartementet i Storbritannien.

13:49

Efter att rebellerna intagit Ras Lanuf sägs de nu ha tagit kontroll öven Bin Jawad, fem mil från Ras Lanuf. Därefter sägs de bege sig mot Kadaffis födelsestad Sirte, skriver TT.

13:23

Rebellerna har återtagit kontrollen över oljestaden Ras Lanuf, uppger AFP:s korrespondenter. Sedan tidigare har rebellerna intagit Ajdabiya och Brega, understödda av den internationella alliansens fortsatta flygangrepp.

Brega var stilla på söndagen och det fanns tecken på att Kadaffis styrkor tvingats till snabb reträtt, flera fordon och tungt artilleri låg övergivet längs med stadens gator.

11:19

De libyska rebellerna avancerar västerut, efter att under helgen ha tryckt undan Kadaffis styrkor från staden Ajdabiya.

Enligt en reporter från al-Jazira har nu rebellerna nått Uqayla, den sista staden före oljestaden Ras Lanuf, mer än elva mil väster om Ajdabiya.

11:17

Sedan alliansen inledde de militära insatserna, den 19 mars, har 1 257 flygningar gjorts, av vilka 540 inkluderade anfall.

USA svarar för merparten, 787 uppdrag, medan de övriga 470 har delats mellan Frankrike, Storbritannien, Kanada, Italien, Spanien, Belgien, Danmark och Qatar.

10:14

Svenska Gripenplan står beredda att sättas in över Libyen vid en Nato-förfrågan. Uppgiften blir i så fall att upprätthålla flygförbudszonen över landet, men de kan också komma att attackera Kadaffis styrkor på marken, skriver TT.

– Många av uppdragen blir nog enklare än det vi övar. Men pressen på piloten är oändligt mycket större, säger Hans Einerth, överstelöjtnant i flygvapnet.

– Vi tycker att vi är väl förberedda för den här typen av uppdrag.

04:20

Libyens diktator Muammar Kadaffi låter sina mannar placera ut kroppar efter människor som dödats av libyska styrkor, på platser där den internationella koalitionen anfallit.

Detta för att kunna beskylla den internationella alliansen för att ha dödat libyska civila.

Det här säger USA:s försvarsminister Robert Gates, och hänvisar till amerikanska underrättelseuppgifter.

Gates framför påståendena i en teveintervju i CBS-programmet "Face the Nation", som sänds i USA under söndagen.

Libyska regimkällor har sagt att omkring 100 civila har dödats i alliansens anfall.

Enligt den amerikanske försvarsministern finns det inga bevis för att alliansens anfall har orsakat civila dödsoffer i Libyen.

Den internationella koalitionen inledde sina flyganfall mot den libyska regimen för en vecka sedan FN:s säkerhetsråd beslutat om en flygförbudszon över Libyen, för att förhindra diktatorn Muammar Kadaffi att använda sitt flygvapen för att attackera civila libyer som är emot hans regim.

Amerikanska regeringstalesmän har tidigare sagt att målet med den militära aktionen mot Kadaffi är att skydda libyska civila, och inte i första hand att avsätta Kadaffi. Samtidigt har USA varit öppet med sin önskan om att se Kadaffi försvinna från makten i Libyen.

03:38

En talesperson för Kadaffi-regeringen, Moussa Ibrahim, säger att nattens flygattacker dödar både soldater och civila längs vägen mellan Ajdabiya och Sirte.

– Vi förlorar många liv, både libyska militärer och civila libyer, säger Ibrahim.

Han uppmanar till omedelbart stopp på flygattackerna och eldupphör. Han vill också att FN:s säkerhetsråd håller ett extrainkallat möte om situationen i Libyen.

01:00

Nu i natt uppges alliansen angripa mål i staden Sabha, som ligger långt in i landet, i centrala Libyen.

Dessutom pågår intensiv flygbombning mot Kadaffistyrkor längs en 40 mil lång vägsträcka mellan städerna Sirte och Ajdabiya.

Det här uppger källor från den libyska regimen för den libyska statliga teven, rapporterar Reuters och AFP.