Funäsdalen

Fler björnar finns i idet

0:46 min

Det finns troligen minst en björn till i det ide utanför de preparerade backarna på Funäsdalsberget, där en 12-åring i fredags ramlade ner när han åkte skidor.

Det har länsstyrelsens naturbevakare i Härjedalen konstaterat. I går spårades björnen som rev och bet 12-åringen och den har gått och lagt sig igen ett par kilometer från idet och utanför skidområdet, så länsstyrelsen bedömer att den inte behöver avlivas.

När idet kontrollerades visade det sig att det med stor sannorlikhet sover ännu en eller två björnar i idet, troligen björnungar, och polisen avråder från att vistas i närheten av idet.

– De ligger i dvala i idet. Nu hoppas vi att björnhonan ska gå tillbaka till dem, säger Bert-Ivan Mattsson vid länsstyrelsen i Jämtlands naturvårdsenhet till TT.

Idet ligger ca 400 meter från skidområdet där liftarna är öppna som vanligt, och skidområdets personal vill att dom som åker håller sig i backarna och inte åker utanför.

– Vi vädjar till skidåkarna att inte störa björnarna, och nu sätter vi upp extra avspärrningar, så att det absolut inte ska gå att ta sig till området där idet finns, säger Jens Wilhelmsson, som är driftschef på Funäsdalsbergets skidanläggning.

Enligt uppgifter från Östersunds sjukhus mår den björnrivne pojken efter omständigheterna bra.