Tände facklor för klimatet

1:35 min

För att hålla liv i frågan om klimatet var det många som under lördagskvällen släckte lampor och stängde av elektriska apparater hemma. Andra gick ut på gator och torg för att under Earth hour manifestera vikten att arbeta för en bättre miljö.

På lördagen var det Earth hour. I Karlstad släktes Stora torget ner i en manifestation för klimatet.

Earth hour är världens största klimatmanifestation. Karlstad kommun deltog för fjärde året i rad. Mellan klockan 20.30 och 21.30 släcktes belysningen vid Stora torget i Karlstad ner. Tillsammans med Länsstyrelsen i Värmland arrangerades en kväll med fackeltåg, uppträdanden och konsert i Domkyrkan.

Earth hour är ingen energisparkampanj utan den ska få i gång samtal om klimatet. Allt startade i Sidney år 2007 på initiativ av Världsnaturfonden i Australien. I år var 131 länder anmälda, det var ett nytt rekord.

Det är både företag, kommuner och privatpersoner som deltar. I Sverige släckte så många som varannan svensk belysningen förra året, enligt en SIFO undersökning.

– Jag tror att när människor samlas kring någonting så händer det saker. Kanske inte med en gång men i framtiden, säger Carina Ekman som deltog på torget i Karlstad.