Facken nobbar Juholts invit till pensionsutvärdering

2:04 min

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt bjöd i går in LO, TCO och Saco för att tillsammans göra en översyn av pensionssystemet. Men varken Saco eller TCO vill göra en översyn med bara Socialdemokraterna.

– Ska man sätta sig i ett regelrätt samarbete med ett parti för att sedan presentera ett förslag till regeringen och till övriga partier, det tycker jag är svårt att göra eftersom vi är partipolitiskt obundna. Då sätter vi oss hellre i överläggningar med hela pensionsgruppen i regeringen. Men att sätta sig med ett parti det är svårt för oss.

TCO:s ordförande Sture Nordh ger samma besked till Ekot. Regeringspartierna måste vara med i översyn av pensionssystemet, något som i sig vore bra.

Det var i går som Juholt bjöd facken till en gemensam översyn av systemet, i det skriftliga talet kallade Juholt det för en "ordentlig utvärdering".

– Vi inbjuder löntagarnas, tjänstemännens och akademikernas centralorganisationer LO, TCO och Saco för att tillsammans göra denna översyn, denna granskning av pensionssystemet. Gediget gjort, noggrant genomförd borde den här vara färdig om något år. Ett samarbete till gagn för vårt lands arbetare, tjänstemän och akademiker, säger Håkan Juholt.

Anna Ekström redovisar gärna Saocs åsikter om pensionssystemet för alla partier. Och efter TCO:s och Sacos besked tonar Håkan Juholt ner den gemensamma översynen och utvärderingen till samtal.

– Vi ska föra samtal och seminarier. Det handlar inte om överläggning med ett parti. Vi har en överenskommelse som alla partier står bakom. Nu vill vi från Socialdemokraterna diskutera med olika och de fackliga organisationerna. Det handlar absolut inte om någon överläggning om att förändra något, utan bara ett samtal.

I går lät det som att ni ville ha en överläggning, var du inte tillräckligt tydlig då?

– Jag var nog inte tillräckligt tydlig, jag menade att vi sträcker ut en hand till landets arbetare, akademiker och tjänstemän, säger Håkan Juholt.

Han är beredd att göra pensionssystemet till valfråga 2014 om inte regeringspartierna vill diskutera problemen i det. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson tycker att det är obegripligt, eftersom det är viktigt för Sverige med en bred överenskommelse om systemet.