Bakslag för regeringen i franska kantonalval

1:25 min

I Frankrike har kantonalvalen, som avslutades på söndagen, blivit ett riktigt bakslag för president Nicolas Sarkozy och hans högerparti, UMP. Detta är den sista folkliga mätningen före presidentvalet nästa vår och det visar att väljarkåren sviker den regerande högern.

För president Sarkozy, som vill bli omvald nästa vår, är söndagens valresultat illavarslande.

Såväl till vänster som till höger har rivalerna gjort ett betydligt bättre val än hans partikamrater i UMP.

Socialisterna har fått ungefär 36 procent av rösterna och Nationella Fronten har fått ett starkare fotfäste med 11 procent av rösterna, medan Frankrikes regerande parti landat på knappt 19 procent.

Valskolket var rekordartat stort. Inte ens hälften av väljarna röstade. Det innebär förstås att andra sympatier kanske döljer sig och att det finns ett visst utrymme för ett annat resultat i president- och parlamentsvalen nästa vår.

Men UMP:s partiledare Jean-François Copé och premiärminister François Fillon är besvikna, medan socialistledaren Martine Aubry naturligtvis är nöjd.

Den röda vinden som sveper över Frankrike på lokal nivå kommer förmodligen att få flera ledande socialister att börja drömma om att försöka bli partiets presidentkandidat.

Nationella Fronten gläder sig över sin styrka, som på flera håll lett till att partiets kandidat var med i slutomgången nu i kantonalvalet.

På söndagskvällen kom också en ny opinionsmätning kring vilken president fransmännen önskar sig.

Än en gång visar mätningen att extremhögerns ledare Marine Le Pen kommer att vara en av de två i slutduellen nästa vår.