Tyskt katastrofval för Merkel

1:59 min

Dagen efter valet i den tyska delstaten Baden Württemberg står det klart att förbundskansler Angela Merkels parti, CDU, förlorar makten i delstaten efter nästan 60 år. I efterdyningarna till kärnkraftskatastrofen i Japan får Baden Württemberg istället en regeringschef från De gröna, den första i Tysklands historia.

– Vår valseger är historisk, säger Winfried Kretschmann, mannen som blir Tysklands förste gröna delstatsregeringechef, och tyska medier håller med.

– En grön revolution, en chock för kansler Angela Merkel, förbundsrepubliken har förändrats i grunden, lyder analyserna.

För även om det "bara" var ett delstatsval så är Baden Württemberg inte vilken delstat som helst.

Det är en kristdemokratisk, konservativ bastion sedan 58 år, bilindustrins vagga och Tysklands rikaste delstat.

Men från och med idag kommer Baden Württemberg inte bara att vara känd för Porsche, Mercedez-Benz och Schwarzwaldtårta utan också för att det var här som De gröna puttade CDU från tronen, något helt otänkbart bara för något år sedan.

Det var framförallt kärnenergifrågan som fick väljarna att vända Angela Merkels CDU ryggen.

Så sent som i höstas tog den tyska regeringen det impopulära beslutet att förlänga driftstiden för landets kärnkraftverk.

När så katastrofen i japanska Fukushima var ett faktum hjälpte det inte att förbundskanslern genast stängde sju av Tysklands äldsta reaktorer.

En majoritet av tyskarna såg det tillfälliga stoppet som ren valtaktik. Och U-svängen var dessutom så kraftig att till och med hennes trognaste anhängare blev åksjuka, som tidningen der Spiegel skriver.

Nu återstår frågan om vilka återverkningar valskrällen får på riksnivå.

Klart är att förbundskanslern kommer att få svårare att driva igenom sin politik med färre mandat i delstaternas kammare i parlamentet.

Men det är framförallt en oerhörd prestigeförlust. Kritken mot Angela Merkel kommer inte att bli nådig, eller som tidningen die Welt skriver, "när Baden Württemberg faller, då vacklar Berlin".