USA tar ett steg tillbaka i Libyen

2:17 min

Idag ska USA:s president Barack Obama hålla ett tal till det amerikanska folket för att förklara USA:s fortsatta roll i Libyenkriget. Från och med inatt är det Nato som har tagit över ledningen för krigsinsatsen i Libyen. USA får nu en mer tillbakadragen position.

– USA tar ett kliv tillbaka, och får nu en mindre framträdande roll i krigsinsatsen i Libyen. Vi har redan börjat planera för att dra ned på de militära insatserna, sa försvarsminister Robert Gates till tv-kanalen ABC.

Från och med idag är det Nato som, åtminstone formellt, tar det fulla ledningsansvaret för attackerna i Libyen.

Obama-administrationen har fått ta emot hård kritik på hemmaplan för krigsstrategin.

Kongressledamöter från båda partier har anklagat Obama för att inte ha förankrat krigsbeslutet i kongressen, och för att målen för USA:s insats är alltför otydliga.

Ikväll kommer Obama hålla ett tal till det amerikanska folket för att försöka förklara och försvara sitt beslut.

Och budskapet från Vita Huset är att de amerikanska insatserna redan har gett betydande effekt.

– Vi ser redan tecken på stora framsteg på marken, Kadaffis styrkor drar sig tillbaka västerut, sa utrikesminister Hillary Clinton till CBS.

Men flera frågor är obesvarade. Bland annat när det gäller vilket ytterligare stöd Obama-administrationen kan tänkas ge till rebellerna.

Ett antal tunga senatorer har föreslagit att USA ska beväpna motståndsgrupper i Libyen eller hjälpa dem med annat militärt stöd.

– Vi har inte fattat några sådana beslut. Men USA står i tät kontakt med oppositionen, och frågan om ytterligare stöd till motståndsgrupperna kommer att stå högt på agendan imorgon tisdag, när utrikesministrar från ett fyrtiotal länder samlas i London för att diskutera krisen i Libyen, sa utrikesminister Hillary Clinton.