Länet

Olika villkor för unga jobbsökande

2:04 min

Möjligheterna att få ett sommarjobb beror på var man bor. Vissa kommuner i länet kan garantera ett jobb i sommar, medan andra låter de unga söka helt på egen hand.

I till exempel Sundbyberg får alla mellan 15 och 16 år sommarjobb i minst två veckor, medan ungdomarna i Sollentuna får klara sig själva. Men när ungdomarna väl får ett sommarjobb står Sollentuna kommun för hälften av lönen.

– Det är väl en bra grej att de betalar halva lönen. Det gör ju att företag hellre tar in en sommarjobbare som kan göra något lättare arbete och betala hälften så mycket i princip, tycker 18-åriga Olle Nyström i Sollentuna.

Förra året räckte kommunala medel till 171 jobb inom offentlig och privat verksamhet. I år bidrar kommunen med halva lönekostnaden, och ambitionen är att det ska bil fler sommarjobbare än förra året.

Anders Morin (FP), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sollentuna, tycker det är viktigt att ungdomar tar eget ansvar i jobbsökandet.

– Det är viktigt att ungdomar försöker göra det här på egen hand. Sen när man kommer ut på arbetsmarknaden och ska söka jobb gäller det att man har initiativkraft. Så det är en träning i det med, säger han.

Men i Sundbyberg har kommunen valt att gå en annan väg. Alla ungdomar i nian och årskurs ett av gymnasiet kan vända sig direkt till kommunen och garanteras sommarjobb – antingen inom kommunen eller näringslivet.

Förra året anordnade kommunen 300 sommarjobb och i år har man ökat till 700 jobb.

– Det här handlar om att alla ska få en chans att komma ut på arbetsmarknaden, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren (S).

– Det handlar om att tidigt ge chans till så många människor som möjligt att lära sig hur det är att ha ett jobb. Vi vill ju att alla, oavsett vilka kontakter man har, ska få en chans.

I Sollentuna räknar kommunen med att fördela runt tjugo jobb till de ungdomar som inte klarat av att söka på egen hand.

18-åriga Maria Josefsson från Sollentuna sommarjobbade förra året. Hon ser både fördelar och nackdelar med Sollentunamodellen.

– Det är bra med tanke på att man kan söka fler olika jobb. Eftersom de betalar halva lönen blir fler arbetsgivare intresserade. Men jag tycker fortfarande inte man helt ska ta bort jobben de lottar ut.

Samira Zayane
samira.zayane@sr.se