Björnattacken

Trodde han skulle dö

18 min

12-årige Olle Frisk hamnade i ett björnide och blev biten flera gånger. Han trodde att slutet var nära.
– Jag slutade streta emot och väntade på att dö, säger han.

Det var i fredags som Olle Frisk åkte skidor off pist med sina vänner på Funäsdalsberget i Härjedalen. Han ramlade ner i ett björnide och blev biten och riven flera gånger.
– Det fanns ingenting som jag kunde göra mot en björn och det kändes som att jag var död, säger han.

Slutade streta emot
Men han överlevde. Olle Frisk tror att han gjorde det dels för att han slutade streta emot och att björnen därför trodde att han var död, och dels för att vännerna stod utanför idet och skrek för att distrahera björnen.
– Jag har mina vänner att tacka för mitt liv. Utan dem hade jag aldrig klarat mig, säger Olle Frisk.  

Nu ligger Olle Frisk på Östersunds sjukhus med riv- och bitsår på benen och ryggen. Men trots skadorna så har han förlåtit björnen.
– Jag vill inte att björnen skjuts för det är ju mer vårt fel än björnens. Vi åkte ner i dess ide och den kände sig trängd och då gick den till attack. Det är klart att den går till attack om den känner sig trängd, säger han.

Känns som en dröm
Nu arbetar Olle och hans familj med att försöka bearbeta det som har hänt. Han själv förklarar att det hela känns som en dröm.
– Det känns fortfarande helt osannolikt. Det känns nästan som en dröm. Men när jag tittar ner på benen så förstår jag att det inte är en dröm, säger Olle Frisk.

 "Kunde gått illa"
Magnus Frisk, Olles pappa, är oerhört glad och tacksam att sonen överlevde björnattacken.  
– Jag blev oerhört rädd och chockad när jag fick reda på att Olle hade blivit biten. Jag blev helt knäsvag. Den här utgången kan jag bara vara tacksam över. Men det kunde ha gått riktigt illa med tanke på alla blodkärl i låren, säger han.

Pappan är väldigt imponerad över sonens sätt att hantera den här situationen.
– Han har hanterat den här på ett fantastiskt sätt. Han har varit väldigt samlad och det är nästan han som har stöttat mig. Jag förstår inte att han har den kraften i sig. Han är en liten och tunn kille, men här har han varit knallhård, säger Magnus Frisk.

Billy Abraha
billy.abraha@sr.se