Sverige fortfarande i topp på utsläppslistan

1:27 min

Vi svenskar köper fortfarande personbilar som hör till de största klimatbovarna i Europa. Det visar nya siffror idag.

Nya bilar i Europa släpper ut allt mindre koldioxid. Enligt undersökningsföretaget Jato minskade utsläppen av den klimatstörande gasen med drygt tre procent mellan 2009 och 2010.

Faktum är att Portugal, som första land, redan nu har hunnit nå under EU:s utsläppsmål till 2015, om att nya bilar ska släppa ut i genomsnitt max 130 gram koldioxid per kilometer.

Men de ekonomiska skillnaderna i Europa märks tydligt i statistiken. För grovt sett gäller fortfarande att ju mer pengar du har, desto större bil köper du. Och ju större bil du köper, desto mer ökar du på den globala uppvärmningen genom utsläpp av koldioxid. 

Därför är det inte förvånande att det är de rika länderna Schweiz, Sverige och Tyskland som ligger i Europatopp på den färska utsläppslistan, medan fattigare Portugal ligger i botten.

Sverige står i och för sig för den största minskningen av utsläpp från nya bilar de senaste fem åren, men fortfarande i fjol släppte nya bilar i Sverige i genomsnitt ut över 152 gram koldioxid per kilometer.

Av de 20 biltillverkare som Jato listar är Volvo det företag som under fjolåret mest minskade koldioxidutsläppen, men fortfarande är det bara nya Mercedesbilar som är större klimatbovar än Volvobilar.