Irländska banker kan behöva mer stöd

1:12 min

Kriserna för EU:s svagare länder fortsätter. I dag varnade kreditvärderingsinstitutet Standard and Poor för att Portugals kreditbetyg kan komma att sänkas ytterligare. Samtidigt kommer uppgifter om att de irländska bankerna kan behöva ytterligare stöd. Det är enligt uppgifter som läckt ut inför publiceringen av ett nytt stress-test på torsdag.

Det är de två bankerna Allied Irish Banks och Bank of Ireland, ett försäkringsbolag och ett bolåneinstiut som nagelfars. Och det har under en tid spekulerats i att de behöver ytterligare mångmiljardtillskott för att täcka upp för de förluster som framförallt den brustna bostadsbubblan orsakat.

Enligt irländska medier i dag så kommer stresstestet, som utförs på uppdrag av Irlands centralbank och under överinseende av Europeiska centralbanken, att komma fram till att det behövs ytterligare 160 till 210 miljarder kronor.

Det blir i så fall det femte kapitaltillskottet sedan den irländska regeringen utfärdade sin garanti till bankerna 2008.

Redan tidigt i höstas slog den irländska regeringen fast, att nu har vi den definitiva slutsiffran över hur mycket bankerna som mest kommer att kosta skattebetalarna, nämligen 414 miljarder kronor.

Men nu tycks det alltså bli ännu mer uppemot 620 miljarder kronor.

Men de här nya pengarna ryms inom den summa som avsattes till bankerna i det räddningspaket som Irland fick före jul från EU och Internationella valutafonden.