Demonstration mot kärnkraft i Tokyo

1:36 min

Elbristen och elavbrotten som roterar mellan olika regioner är en påminnelse om de långvariga effekterna som jordbävningen kommer att ha på Japans ekonomi och energiförsörjning. Kärnkraftsmotståndarna kan räkna med ökat stöd och i går genomfördes en antikärnkraftsdemonstration i Tokyo.

– Jag har klätt ut mig som en demon för att föreställa den onda röst som säger att kärnkraften är säker, väste en demonstrant bakom sin hårt åtsittande dödskallemask under en antikärnkratsdemonstration genom centrala Tokyo.

Medan arbetare fortsätter att kämpa med nödkylningen av de havererade reaktoranläggningarna i Fukushima, står rulltrappor stilla i Tokyo och dunkla oupplysta gallerior får en att tro att kvällen redan kommit fast det är mitt på dagen.

För att spara el har arbetsplatser börjat stänga tidigare och bryter därmed de världsberömda japanska övertidsvanorna, något av en tröst i bedrövelsen för familjer kanske, konstaterade en pendlare jag åkte tunnelbana tillsammans med.

Elbristen och elavbrotten som roterar mellan olika regioner är en påminnelse om de långvariga effekterna som jordbävningen kommer att ha på Japans ekonomi och energiförsörjning. Omkring en tiondel av den japanska elproduktionen slogs ut av jordbävningen och tsunamin, däribland kärnkraftverket i Fukushima.

Enligt det drabbade energibolaget Tokyo Electric Power Company kan elavbrotten komma att fortsätta under ett år, och påverka livet både för privatpersoner och företag.

Mycket av den viktiga japanska bilindustrin ligger i områden med elbrist och håller just nu stängt, medan kärnkraftsmotståndare kan räkna med ökat stöd och det drabbade energiföretaget planerar att starta gamla förbränningsanläggningar för att lindra bristen på el.