29 mars | Ekot rapporterar direkt om Libyen

1:23 min

19.35

Frankrike är redo att föra diskussioner med de allierade om att beväpna rebellstyrkorna i Libyen, trots att det inte ingår i FN-resolutionen. Det sa den franske utrikesministern Alain Juppe efter dagens möte i London.

15.28

Storbritanniens premiärminister David Cameron inledde konferensen i London med att säga att det var rätt att ingripa mot Kadaffi.

– Det är ingen tvekan om att aktionen räddat liv i Benghazi, sade han.

Han slog fast att Kadaffi fortsätter att bryta mot FN-resolutionerna och markerade att det är viktigt att övriga världen markerar sitt stöd för FN:s säkerhetsråds resolutioner 1970 och 1973.

När striderna är över vidtar arbetet med att bygga upp det Kadaffi raserat, slog han fast.

– Vi måste återställa de sjukhus, moskéer och minareter som Kaddafi så skändligen förstört.

15.15

Nato har skjutit upp sitt övertagande av befälet för den militära insatsen i Libyen med ett dygn till torsdagen, uppger en diplomat för nyhetsbyrån AFP.

Diplomaten uppgav att ett dygn, utöver de planerade, behövs för att föra över ansvaret från USA till Nato.

14.34

Regeringen ville ha ett utvidgat mandat för Gripenplanen så att de skulle kunna skydda civila på marken, uppger Folkpartiets ekonomipolitiske talesman Carl B Hamilton för TT.

– Vi hade gärna, liksom övriga regeringen, sett ett utvidgat mandat likt det som Danmark och Norge har så att man får skydda civilbefolkningen på marken.

Flygförbudszonen är ju i praktiken redan genomförd, det finns inga libyska stridsflyg kvar, säger han.

13.56

Styrkor lojala till den libyske ledare Muammar Kadaffi uppges ha dödat minst 140 personer och skadat över 1 400 i staden Misrata, uppger en läkare vid ett sjukhus i staden, uppger nyhetsbyrån AFP.

Siffrorna gäller antalet offer sedan 18 mars då Kadaffis styrkor satte in sin offensiv mot rebellerna i Misrata.

Misrata kontrolleras av rebeller.

13.28

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt ska de åtta Gripenplanen bara användas till att upprätthålla flygförbudszonen över Libyen.

– Det innebär i realiteten att de svenska planen inte tillåts delta i stridsinsatser på marken, sade han.

Totalt är Sverige redo att skicka omkring 130 personer, åtta Gripenplan, ett Herkulesplan för lufttankning och ett spaningsplan.

Svenska stabsofficerare kommer placeras ut vid relevanta staber som leder insatserna.

Reinfeldt uppgav att regeringen beslutade om propositionen efter det att Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen kom med en formell förfrågan på tisdagsmorgonen.

Han tackade också oppositionen för ett nära samarbete.

Ett brett stöd i riksdagen var en förutsättning för att skicka stridsplan till Libyen.

– Att sända svenska män och kvinnor för att skydda civila i ett annat land gör man inte lättvindigt. Det är inte riskfritt, sade Reinfeldt.

12.23

Den libyska oppositionens Nationella råd lovade på tisdagen att hålla "fria och rättvisa val".

Löftet avgavs i ett uttalande inför utrikesministermötet i London, rapporterar Reuters.

Enligt rådets politiska representanter strävar man efter att skapa en "modern, fri och enad stat".

12.40

Amerikanska styrkor har anfallit tre libyska fartyg i staden Misrata, enligt militära källor i den internationella koalitionen.

Attacken genomfördes i natt mot ett fartyg från kustbevakningen och två mindre fartyg.

12.20

Regeringen föreslår till riksdagen att Sverige skickar Gripenplan till Libyen.

Beslutet togs vid ett extra regeringssammanträde i dag.

Statsminister Fredrik Reinfeldt informerar riksdagen om propositionen när han klockan 13 i dag ska tala om det senaste EU-toppmötet.

12.14

USA:s utrikesminister Hillary Clinton ska träffa en representant för den libyska oppositionen, Mahmoud Jibril, i London idag.

Det uppger en tjänsteman för nyhetsbyrån AFP.

Clinton har tidigare träffat Jibril den 15 mars i Paris och det är den brittiska utrikesministern William Hague som bjudit Jibril till London.

11.39

En formell begäran från Nato om att åtta Jas Gripen-plan ska skickas till Libyen kan komma senare idag, troligen i samband med den internationella konferensen om Libyen i London.

Den svenska regeringen väntas ta beslut om ett förslag som snabbt kan läggas fram för riksdagen.

För att Sverige ska kunna ställa upp på en formell förfrågan om Nato, väntas regeringen idag hålla ett extra regeringssammanträde.

Där ska beslut tas för en svensk insats.

Sedan lägger regeringen fram en proposition för riksdagen för att få stöd för en eventuell svensk militär insats i Libyen.

Det väntas vara en snabbehandling så att riksdagen kan vara klar med ett beslut redan den här veckan.

För statsminister Fredrik Reinfeldt är det viktigt att få stöd av en stor majoritet i riksdagen.

Han har förklarat, att ett beslut som innebär att svenska soldater skickas i strid där de riskerar att mista livet, ska ha brett stöd, annars är statsministern tveksam att ställa upp.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin säger till Ekot att Socialdemokraterna är fortsatt väldigt positiva till flygförbudszonen i Libyen, men vill inte ta ställning till en förfrågan från Nato förrän han sett exakt vad den innehåller.

11.16

Ett tusental nya flyktingar anlände i flera båtar till Sicilien och Lampedusa tidigt på tisdagen, enligt italienska kustbevakningen.

Runt 500 personer befann sig i en 35 meter lång båt som spolades upp på land kort efter midnatt på södra Sicilien. De flesta nyanlända var eritreaner och somalier som flytt från oroligheterna i Libyen.

Tre båtar med sammanlagt runt 450 flyktingar anlände till Lampedusa, som de senaste veckorna tagit emot 20 000 personer.

10.58

Sverige har fått en informell förfrågan från Nato om att delta med åtta Jas Gripen-flygplan i Libyen.

Dessutom krävs att försörjningsresurser sätts in. Bl.a. ett Herkulesplan, som är ett transportplan.

Den svenska styrkan beräknas bli cirka 150 personer.

Regeringen har informerat oppositionen.

För att Sverige ska kunna ställa upp, om Nato återkommer med en formell förfrågan, väntas regeringen idag hålla ett extra regeringssammanträde för att ta beslut och sedan lägga fram en proposition för riksdagen för att få stöd för en eventuell svensk militär insats i Libyen.

09.09

Den libyske ledaren Muammar Kadaffi manade till ett slut på den "barbariska offensiven" mot Libyen i ett brev till de internationella ledarna som möts i London på tisdagen.

Han liknade de Natoledda flygräderna med Adolf Hitlers militära agerande under andra världskriget.

08.46

Flyktingar fortsätter att strömma till den italienska Medelhavsön Lampedusa, till många invånares förtret.

I måndags kedjade flera kvinnor fast sig vid kajen för att stoppa nya landstigningar.

Nu har Libyens oppositionsråd lovat att hjälpa till att hindra flyktingströmmen, om man lyckas ta makten från Muammar Kadaffi.

Rådet kommer att "bekämpa kriminella organisationer som tillåter det", sade ledaren Mustafa Abdel Jalil i en intervju med italiensk tv.

07.28

I dag väntas Nato komma med en formell förfrågan till Sverige om att bidra med Gripenplan till den Natoledda insatsen i Libyen.

Regeringen har enligt vad TT erfar förberett sig för att ta beslut om en proposition vid ett extra sammanträde i dag.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har tidigare sagt att han inte tänker skicka svenska soldater i strid utan ett brett stöd i riksdagen.

Det är ännu oklart vilka uppdrag stridsflygplanen ska användas för.

04:42

Som första arabland har Qatar erkänt den libyska oppositionen som landets legitima ledning.

Det meddelar landets utrikesminister,

Qatar är det andra landet, efter Frankrike, som har erkänt övergångsrådet i Libyen, och har också deltagit i de militära insatserna mot Kadaffis styrkor.

01:43

President Barack Obama försvarade USA:s luftangrepp i Libyen i ett tal till nationen natten till tisdagen, svensk tid.

Attackerna har avvärjt en humanitär katastrof i landet, sade Obama i sitt tv-sända tal. Han krävde att Muammar Kadaffi avgår sedan den libyske ledaren "mist sitt folks förtroende", skriver TT.

Presidenten försvarade angreppet samtidigt som kritiker kräver att USA:s krigshandlingar avbryts i Libyen.

– Otaliga liv har räddats, sade Obama om den västliga militärkoalitionens insatser.

– Kadaffi har nekat sitt folk frihet. Till sist gick Libyerna ut på gatorna för att kräva sina rättigheter.

– Då inledde Kadaffi angreppet på sitt folk.

Obama lovade att USA inte ska upprepa misstagen från Irakkriget under insatserna mot Kadaffis styrkor. Samtidigt försvarade han attackerna mot libyska trupper med att också viktiga amerikanska värden hotades.

USA ska spela en understödjande roll när Nato övertar ansvaret för upprätthållandet av flygförbudet över Libyen, sade Obama.

Det handlar om underrättelseverksamhet, transporter och andra kommunikationer, efterforsknings- och räddningsinsatser.

01:38

Koalitionsstyrkorna har genomfört nya angrepp på Kadaffitrogna styrkor. Räder riktades på måndagen mot bland annat en viktig kommandocentral som lett attacker på civila, uppgav USA:s generalstabschef, amiralen Bill Gortney, skriver TT.

Koalitionen genomförde 178 flygningar och sex kryssningsrobotar avlossades.

Västs flygstyrkor har bombat staden Surman, sju mil väster om huvudstaden Tripoli, uppgav libysk tv och citerade en militär källa.

Samtidigt förbereds ett toppmötet i London på tisdagen om framtiden i Libyen efter Kadaffi.

Runt 40 länder och FN ska delta, för att diskutera framtiden för ett Libyen efter Kadaffi.

Storbritanniens David Cameron, Angela Merkel i Tyskland, Nicolas Sarkozy i Frankrike och Barack Obama i USA hade en videokonferens under måndagen, där de kom överens om att mötet i dag ska handla om hur omvärlden gemensamt ska stötta den politiska övergången från diktatur till demokrati.