Romson och Fridolin på väg att bli nya språkrör

2:01 min

Gustav Fridolin och Åsa Romson är de två namn som miljöpartiets valberedning föreslår till nya språkrör efter det att Maria Wetterstrand och Peter Eriksson slutar i maj.

Det blev inte det par som framför allt har synts i spekulationerna så här långt, den självskrivne Gustav Fridolin och partiets ekonomiska talesperson Mikaela Valtersson. Valberedningens förslag är Fridolin och Åsa Romson.

Åsa Romson som fyllde 39 år i förra veckan, har suttit i riksdagen sen i höstas och har varit ledamot i kommunfullmäktige i Stockholm i åtta år.

Är du tillräckligt erfaren för en sådan här uppgift?

--Det är min bedömning i alla fall. Medlemmarna på kongressen får göra sin avvägning men jag har jobbat länge i partiet. Jag har väldigt lång erfarenhet från olika politiska områden och i olika positioner, säger Åsa Romson.

Men det här betyder inte att de två är självskrivna som nya språkrör. Det är upp till partiets kongress, som ska bli av i slutat av maj i Karlstad att bestämma om det. Där kan det hända att partimedlemmarna går emot valberedningen.

– Det kan man aldrig vara säker på. Naturligtvis måste jag förbereda mig på att kunna axla ansvaret och förtroendet om jag får det. Miljöpartiet är ett parti med tydliga spelregler och det är kongressen som väljer. Jag är övertygad om att det kommer att finnas andra kompetenta kandidater till att vara kvinnligt språkrör och det känner jag mig helt trygg med, säger Åsa Romson.