Funäsdalen

Björnungarna är döda

0:57 min

De övergivna björnungarna på Funäsdalsberget är döda. Polisen beslutade att avliva dem.

– Björnmamman kom inte tillbaka och ungarna var för svaga för att flyttas, säger Andrew Sörensson, ansvarig för viltfrågor på Östersundspolisen.

Björnungarnas öde har engagerat många - kommentarerna strömmar in på webben och länsstyrelsen har mejlbombats.

Polisen avlivade de två björnungarna på Funäsdalsberget som övergavs av sin mamma i slutet av förra veckan. Mamman väcktes ur vintersömnen när 12-åriga Olle Frisk och hans kompisar åkte off pist och hamnade rakt i idet.

Länsstyrelsens naturbevakare och polisen har följt björnhonan på avstånd under helgen och måndagen, i förhoppningen att hon skulle gå tillbaka till idet.

– Vi ville att hon skulle få chansen att återvända, säger Andrew Sörensson vid Östersundspolisen.

Men när några dagar gått och ungarna blivit allt svagare tog polisen beslutet: Ungarna skulle inte få ligga och tyna bort, utan måste avlivas.

– Ett sorgligt beslut, men vi tog det av humanitära skäl, säger Andrew Sörensson.

Ett beslut som väckt mycket starka reaktioner. Mängder av mejl och kommentarer har strömmat in till nyhetsmediderna, och länsstyrelsen i Jämtlands län har blivit fullkomligt mejlbombad.

– Vi har aldrig någonsin fått så många mejl, flera hundra idag, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare på länsstyrelsen.

– Men i fredags var det ett tryck i media att björnen skulle skjutas till varje pris. Nu har det svängt till att björnarna ska räddas till varje pris.

Att så många reagerat på björnungarnas öde beror delvis på att Orsa björnpark erbjudit sig att ta hand om björnungarna.

– Vi vill rädda dem av flera skäl, sade Pernilla Thalin på björnparken timmarna innan ungarna avlivades.

– Både för att hjälpa dem och för att vi vill få nytt blod till parkens björnar.

Orsa björnpark var beredda att hämta ungarna i Funäsdalen med kort varsel, men polisen bedömde att det inte var juridiskt möjligt att ta det beslutet.