Sjukförsäkring

Överklagade avslag - fick rätt

1:20 min

Det går att vinna mot Försäkringskassan, även om du har fått avslag på din sjukpenning. Annika Dahlqvist från Falköping är en av dem som har lyckats.

Statistiken för 2010 visar att hälften av de skaraborgare som överklagade till länsrätten fick rätt till ersättning sedan juristerna bedömt ärendet.

– En underbar känsla att få bli trodd, säger Annika Dahlqvist från Falköping, en av dem som fick rätten på sin sida till sist.

P4 Skaraborg har gått igenom cirka 80 ärenden för 2010 där Försäkringskassan tvistat med en enskild om rätten till sjukpenning.

Statistiken visar att i hälften av ärendena som nådde länsrätten under 2010 så vann den enskilde mot Försäkringskassan.

– Många orkar inte ta strid mot kassan när man är sjuk. Jag hade inte heller orkat, men som tur var fick jag stöd från mitt fackförbund. Annars hade det aldrig gått, säger Annika Dahlqvist, vars höftproblem gjorde att hon under flera månader fick gå hemma i väntan på operation.

I december 2010 fick hon till sist ett länsrättsbeslut på att hon hade rätt till ersättning under sin sjukperiod.

Många vill hjälpa 
Igår berättade vi om Elenor Bengtsson som är en av alla de som blivit utförsäkrade och nu har det svårt ekonomiskt. 

Flera lyssnare har hört av sig och vissa har till och med ringt för att ekonomiskt hjälpa Elenor Bengtsson och hennes dotter. Hennes berättelse resulterade också i många debattinlägg kommentarsfältet på nyhetssidan.


– Jag tycker att det är underbart att människor vill hjälpas åt. Att vi vill ha ett samhälle som fungerar för alla människor där ingen ska behöva lida, säger Monika Forsner, diakon i Götene församling.

Kyrkan protesterar
Det blev nästan 6000 namnunderskrifter i Svenska kyrkans upprop mot utförsäkrade i Skara stift.  Kyrkan har genom uppropet satt ner foten och nu är det upp till styrande politiker att blicka framåt.

Elenor Bengtsson är inte ensam, det är Monika Forsners klara uppfattning som diakon. Hon tror också att problemets omfattning är en av anledningarna till att folk engagerar sig så starkt.

– Det är helt ohållbart för många människor, så som det är nu, säger Monika Forsner.