Falköping

Kvinnor tar strid mot SD

1:45 min

25 slöjbärande muslimska kvinnor samlades igår på kommunfullmäktigemötet i Falköping för att slå tillbaka mot Sverigedemokraterna.

Vid förra fullmäktigemötet dök Sverigedemokraternas anhängare upp på läktaren iklädda slöjor. Men Hanna Wigh, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Skaraborg och gruppledare i Falköping, har inte ändrat sina åsikter.

– De tycker ju inte att någon har rätt att säga att slöjan är en symbol för förtryck. Men faktum kvarstår, slöjan är en symbol för förtryck.

– Jag förstår att man inte vill ha det ifrågasatt, men man ska inte bortse från att okunskapen, även i de här grupperna, om vad slöjan står för är stor.

Kvinnor i motreaktion
Igår slöt en stor grupp troende muslimska kvinnor upp och satte sig på åhörarläktaren under kommunfullmäktigemötet i Falköping.

Demonstrationen var en motreaktion på Sverigedemokraternas utspel vid förra fullmäktigemötet i februari. Då dök sex stycken SD-anhängare upp på samma läktare iklädda niqab, samtidigt som bärandet av slöjor debatterades.

Kommunfullmäktiges ordförande, socialdemokraten Patrik Björk, säger att ordningen inte har störts vid något av mötena, men han ifrågasätter Sverigedemokraternas agerande vid mötet för en månad sen.

– Jag har svårt att förstå hur ett parti som är invalt i fullmäktige ägnar sig åt den typen av oseriös verksamhet.

– De har blivit valda av invånarna i Falköpings kommun för att uttrycka sina åsikter i talarstolen, då är det oseriöst att använda läktarna för någon storts demonstration.

Kan slängas ut
Patrik Björk menar att det än så länge inte funnits anledning att avvisa någon från åhörarplats, men skulle det bli ljudliga yttringar eller förekomma plakat kan det bli aktuellt.

Om det kommer något ytterligare utspel från Sverigedemokraterna vid nästa möte är oklart enligt Hanna Wigh.

– Det får ju stå för dem, det är inget som jag vet är inplanerat på något vis.