STOCKHOLM/BORÅS

Petzäll (SD) talar ut om missbruk

13 min

Nu talar Sverigedemokraternas riksdagsman William Petzäll från Borås ut om sitt tablettmissbruk. William Petzäll har varit sjukskriven efter att han greps av polis och placerades i fyllecell i samband med en fest i Trelleborg i februari.

Idag var första dagen i riksdagen för Sverigedemokraten William Petzäll från Borås efter fylleskandalen i början av februari och den efterföljande sjukskrivningen.

William Petzäll har under en månad fått behandlling på Nämndemansgården i Skåne.

Hamnade i fyllecell
Det var lördagskvällen den 5 februari i år som polisen ryckte ut på ett larm till en lägenhetsfest i Trelleborg. I trapphuset omhändertog man en kraftigt berusad William Petzäll, som fick spendera natten i fyllecell.

Dagen efter fördömdes Petzälls agerande av Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen, som kallade det som hänt för "oacceptabelt". Senare under eftermiddagen på söndagen meddelade Petzäll själv i ett pressmeddelande att han tar timeout från politiken. Och han angav att det var en kombination av starkt ångestdämpande medicin och alkohol som låg bakom händelsen.

– Det är inte lätt att sitta så här och prata om sina problem men jag vill berätta om dom ändå, och även vad jag gjort för att komma tillrätta med dom, säger William Petzäll till P4 Sjuhärad idag.

Petzäll berättade då också att han lider av panikångest efter att tidigare ha blivit utsatt för ett knivhot och att pressen på honom ökat ytterligare i samband med valrörelsen.

Panikångest efter överfall
– Den här händelsen var mer omskakande och traumatisk än jag först trodde. I kombination med den ständigt närvarande hotbilden i valrörelsen gjorde att jag utvecklade en ganska svår och återkommande panikångest, säger William Petzäll som bland annat berättar han fick mycket svårt att sova.

– Allt blev till slut outhärdligt. En läkare ordinerade lugnande medel, bensodiazepiner, som jag bara skulle ta vid behov men sedan kom valrörelsen och jag tog på mig mer än jag mäktade med och började använda tabletterna mer än jag skulle, säger William Petzäll.

Ingen mer öl eller tablett
– Skulle jag falla tillbaka, jag menar en enda öl eller en enda tablett så skulle jag självmant avgå från politiken.

– Jag skulle aldrig kunna leva med att svika så många människor en gång till, säger William Petzäll.

Nu menar han att det är upp till väljarna om han lyckats återskapa förtroendet från väljarna fram till nästa val.


William Petzäll representerar SD i Dalarna i riksdagen.