Regeringen:

Gripenplan till krigets Libyen

1:45 min

Regeringen har idag antagit en proposition om att skicka Gripenplan till Libyen. Allt tyder på att Riksdagen kommer att besluta om detta nu på fredag.

De svenska planen ska inte delta i stridsinsatser, utan enbart användas till att upprätthålla flygförbudszonen, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Att vara deltagare på det sättet, att delta i flygförbudszonen och inte i den andra delen av FN:s säkerhetsråds resolution, som innebär att skydda civila på marken, innebär i realiteten att andra kommer att ta den delen av ansvaret precis som det har varit fram till nu. Det var det som var möjligt, givet socialdemokraternas besked, säger Fredrik Reinfeldt.

Statsministern har förhandlat med Socialdemokraterna för att få med dem på insatsen i Libyen.

Socialdemokraterna har ställt upp på att flygförbudszonen över Libyen upprätthålls, men inte på att skydda civila på marken, vilket innebär attacker mot militära mål på marken.

– Att flyga ett flygplan på flera tusen meters höjd och attackera markmål är ganska riskabelt. Vi vet inte vad som kan finnas i målet och det kanske är så att vi siktar fel. Den risken är inte vi beredda att ta, säger Urban Ahlin, Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson.

Nato har i dag formellt begärt att Sverige ska ställa upp med åtta Jas Gripenplan och dessutom ett transportplan som kan tanka Jasplanen i luften.

Sammanlagt ska cirka 130 personer delta under maximalt tre månader. Kostnaden blir cirka 200 miljoner kronor.

Jasplanen får alltså inte attackera mål på marken, men om de blir beskjutna får de besvara elden.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att han inte har velat gå för fort fram.

– Det var först i dag som alla delar i beslutsunderlaget fanns på plats, säger han.

– Det finns alltid risk när man går in i krig. Till alla de som har sagt "skynda, skynda" vill jag påpeka att man ska vara försiktig när man för ut sitt land eller delar av sitt folk i krig.