Olle Högboms försvinnande förbryllar fortfarande

7:26 min

Härnösandsgrabben Olle Högbom var 18 år och hade just börjat gymnasiet i Sundsvall när han försvann spårlöst efter en klassfest en septemberkväll 1983.

Olles bästa vän då, Andreas Brännlund, berättar här vad han tror kan ha hänt den försvunne kamraten.

Den sista säkra observationen av Olle är vid tiotiden på kvällen på Floragatan i centrala Sundsvall där han skiljs från sina klaskamrater. Efter det är Olle försvunnen och har aldrig återfunnits.

Senare hittas hans glasögon och cykelnyckel på en gräsplätt vid Floragatan men Olle kommer aldrig tillbaka.

Kamraterna letar
Redan på fredagen när Olle inte har hörts av på två dagar, är Andreas och några andra kamrater i Härnösand oroliga över vad som har hänt.

De beger sig till Sundsvall och börjar gå runt och fråga efter Olle. Redan från början upplever de att polisen är märkvärdigt ointresserade.

För familjen och vännerna och framförallt för Olle pappa Ruben Högbom så blir polisens bemötande något som kommer att prägla hela resten av utredningen.

Olika teorier för att förklara försvinnandet
Först tror polisen att Olle självmant håller sig borta.

I ett senare läge, när Rikskrim kommer upp för att hjälpa till med utredningen så blir Ruben Högbom själv misstänkt för att ha dödat sin son.

I ett annat skede erkänner den dömde seriemördaren Thomas Quick att han har dödat Olle, men det tror aldrig hans pappa. Senare släpper även polis och åklagare den teorin

Men polisen har hela tiden en annan mycket omhuldad teori nämligen att Olle skulle ha varit kraftigt berusad den kväll då han försvann och att han skulle ha fallit i selångerån och drunknat,

Lätt att skylla på Selångerån
Men det tror vännen Andreas inte alls på eftersom flera vittnen säger att olle inte alls var särskilt berusad:

– I Sundvall är det alltid lätt att skylla på Selångerån om någon försvinner.

Kan ha dödats i en bilolycka
Andreas vet inte vad som hände Olle men uppfattar att vissa scenarier är troligare än andra. Mest  tror han att Olle kan ha dödats mer eller mindre av olyckshändelse, vid en trafikolycka eller i ett bråk som gick över styr, och att gärningsmannen sedan gjort sig av med hans kropp.

Ett vittne säger sig ha hört dunsar och skrik och sedan en bildörr slå igen i gatukorsningen där olles glasögon och cykelnyckel senare hittades. Flera teorier men ingen vet.

Misstänker polisen
Olles pappa Ruben Högbom som kommit ihop sig ordentligt med polisen blir mer och mer misstänksam mot polisen.

Fem år efter Olles försvinnande skriver han boken Har du sett Olle och där för han fram teorin att polisen är direkt inblandad i Olles försvinnande.

Letade inbrottstjuv
I samma kvarter där Olle försvann befanns sig elva polismän den kvällen, dom letade efter eventuella medhjälpare till en tjuv som polisen grep vid en skola.

Kanske har en polispatrull eller enskilda poliser hamnar i bråk med Olle.

Kanske börjar Olle tjafsa med polisen när han blev misstänkt för nått han inte gjort, kanske misshandlar dom Olle så han dör och gömmer sedan undan kroppen för att inte behöva ta ansvar.

Det är Olles pappas funderingar.

Tror det finns någon som vet
Kamraten Andreas tror inte på en poliskonspiration där man skyddar en mördare eller dräpare inom kåren - men han tror också att det är möjligt att det kan finnas poliser som vet mer om vad som har hänt Olle än de har berättat.

Andreas säger också att Olle var en sån kille som mycket skulle ha kunnat börjat tjafsa och svara emot polisen om dom kom fram till honom på gatan och började fråga vad han höll på med.

Vill ha fram sanningen
Om Olle blev mördad så är brottet preskriberat sedan två och ett halvt år tillbaka. Men egentligen förändrar det ingenting tycker Andreas Brännlund:

– Egentligen är det ganska länge sedan jag slutade tycka att det var så viktigt att hitta en mördare och straffa honom.

– Det viktiga är att få reda på sanningen. Olles mamma är död men det är viktigt för Olles pappa att få veta vad som hände hans son.

Andreas tror att det fortfarande finns en möjlighet att sanningen kommer fram.

– Och i bästa fall kan vi få en grav att gå till. Det vore väldigt viktigt.